Στα 15 ανέρχεται ο αριθμός των παιδιών που έχουν πεθάνει στην Βρετανία ήδη από τον Σεπτέμβριο από στρεπτόκοκκο τύπου Α', σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα 13 παιδιά πέθαναν στην Αγγλία, ένα στην Ουαλία και ένα στην Βόρεια Ιρλανδία.
Η πιο συνηθισμένη ασθένεια που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α' είναι η οστρακιά, η οποία έχει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.
Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 901 κρούσματα οστρακιάς στη Βρετανία, αριθμός που είναι ήδη δέκα φορές υψηλότερος από αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Γι' αυτό και οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για έξαρση του ιού και έχουν σημάνει συναγερμό καλώντας γονείς και δασκάλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν τα παιδιά για συμπτώματα όπως: δυσκολία ή ακόμη και παύσεις στην αναπνοή, πονόλαιμο και υψηλό πυρετό, εξανθήματα στην κοιλιά, τη γλώσσα ή τα χείλη, απότομη και αδικαιολόγητη απώλεια βάρους.
Οι επιστήμονες αποδίδουν την έξαρση του στρεπτόκοκκου κυρίως στις επιπτώσεις της καραντίνας που προκάλεσε η πανδημία.
Όπως επισημαίνουν, η πανδημία από την μια έχει αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων ευαίσθητων οργανισμών και από την άλλη έχει βοηθήσει στην εξάπλωση κοινών ιών όπως αυτού της γρίπης.
Ο στρεπτόκοκκος Α' είναι μια λοίμωξη, που συνήθως έχει ήπιες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται για 24 ώρες.
Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η έγκυρη διάγνωσή του είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ασθενούς. Μεταδίδεται σχετικά εύκολα όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, με τα σταγονίδια του βήχα του ή του φτερνίσματος.
Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος Α' προκαλεί σοβαρή ασθένεια καθώς το βακτήριο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται ένα εξάνθημα που ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι' αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».