Βρετανία: Σήμερα η κρίσιμη δικαστική απόφαση για το ποιος θα έχει το «πρόσταγμα» για το Brexit

Βρετανία: Σήμερα η κρίσιμη δικαστική απόφαση για το ποιος θα έχει το «πρόσταγμα» για το Brexit Facebook Twitter
0

Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για το ποιος θα έχει το «πρόσταγμα» για το Brexit, δηλαδή για την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 ή στη μη ενεργοποίησή του. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις  13.00 και θα δώσει την αρμοδιότητα ή στην «σκληρή» κυβέρνηση της Μέι, ή στο πιο «μετριοπαθές» Κοινοβούλιο.

Όμως σύμφωνα με αναλυτές, αν το δικαστήριο δικαιώσει τους βουλευτές που προσέφυγαν σε αυτό δίνοντας την αρμοδιότητα στη Βουλή, αυτό μπορεί ουσιαστικά να σημάνει και την ακύρωση στην πράξη του Brexit. Οι βουλευτές είχαν ταχθεί κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ωστόσο, η χαμένη πλευρά σήμερα, θα μπορεί να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη και η νέα απόφαση θα πρέπει να βγεί μέχρι το Μάρτιο, οπότε και η Μέι έχει θέσει το χρονικό όριο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

H Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη

Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά το εναρκτήριο λάκτισμα των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιό της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε στο BBC ο άνθρωπος που συνέταξε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

 

«Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και όταν θα έχει αρχίσει η διαδικασία», δήλωσε ο Τζον Κερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση που συνέταξε το άρθρο 50.

 

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εάν μία χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε, μπορεί όλοι να είναι πολύ θυμωμένοι που χάθηκε τόσος χρόνος. Μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν κάποιο πολιτικό τίμημα, αλλά από νομικής απόψεως δεν μπορούν να επιμείνουν για να αποχωρήσουμε», είπε.

 

Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε στο Ανώτερο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι η επίκληση του Αρθρου 50, πιθανότατα μέσω μίας επιστολής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι αμετάκλητη.

 

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίκληση του Αρθρου 50 θα γίνει μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Διεθνή / Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Η πρόσφατη συμφιλίωση της Madonna με τον Έλτον Τζον έβαλε τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη, αλλά στον κόσμο της μουσικής πολλές ακόμη «κόντρες» δεν έχουν επιλυθεί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική βιβλιοθήκη - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για ρατσισμό, φεμινισμό και το Ολοκαύτωμα

Διεθνή / ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική ακαδημία - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για το Ολοκαύτωμα

Η αυτοβιογραφία της Μάγια Αγγέλου «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» ήταν ένας από τους 381 τίτλους που αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο «εξάλειψης της DEI»
LIFO NEWSROOM
Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Διεθνή / Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Σε εξέλιξη οι έρευνες της δικαστικής αστυνομίας για τις απειλές εναντίον της Μπενεντίκτ ντε Περθουί που αποφάσισε τον 5ετή αποκλεισμό της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική
LIFO NEWSROOM
Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Διεθνή / Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου υποστήριξε ότι η δουλειά του του παρείχε τα ίδια οφέλη με τους ανεξάρτητους επιχειρηματίες, αλλά το δικαστήριο στις Βρυξέλλες διαφώνησε
LIFO NEWSROOM