Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για το ποιος θα έχει το «πρόσταγμα» για το Brexit, δηλαδή για την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 ή στη μη ενεργοποίησή του. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 13.00 και θα δώσει την αρμοδιότητα ή στην «σκληρή» κυβέρνηση της Μέι, ή στο πιο «μετριοπαθές» Κοινοβούλιο.
Όμως σύμφωνα με αναλυτές, αν το δικαστήριο δικαιώσει τους βουλευτές που προσέφυγαν σε αυτό δίνοντας την αρμοδιότητα στη Βουλή, αυτό μπορεί ουσιαστικά να σημάνει και την ακύρωση στην πράξη του Brexit. Οι βουλευτές είχαν ταχθεί κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Ωστόσο, η χαμένη πλευρά σήμερα, θα μπορεί να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη και η νέα απόφαση θα πρέπει να βγεί μέχρι το Μάρτιο, οπότε και η Μέι έχει θέσει το χρονικό όριο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
H Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη
Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά το εναρκτήριο λάκτισμα των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιό της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε στο BBC ο άνθρωπος που συνέταξε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
«Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και όταν θα έχει αρχίσει η διαδικασία», δήλωσε ο Τζον Κερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση που συνέταξε το άρθρο 50.
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εάν μία χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε, μπορεί όλοι να είναι πολύ θυμωμένοι που χάθηκε τόσος χρόνος. Μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν κάποιο πολιτικό τίμημα, αλλά από νομικής απόψεως δεν μπορούν να επιμείνουν για να αποχωρήσουμε», είπε.
Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε στο Ανώτερο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι η επίκληση του Αρθρου 50, πιθανότατα μέσω μίας επιστολής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι αμετάκλητη.
Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίκληση του Αρθρου 50 θα γίνει μέχρι το τέλος του Μαρτίου.
σχόλια