Ένας διευθύνων σύμβουλος προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο, αφότου δημοσίευσε μια selfie με τον εαυτό του να κλαίει, στο LinkedIn, μετά τις απολύσεις που έκανε στην εταιρεία του.
Ο Braden Wallake, CEO της εταιρείας μάρκετινγκ Hypersocial με έδρα το Οχάιο, μοιράστηκε τη φωτογραφία την Τετάρτη. Η ανάρτηση έχει έκτοτε λάβει περισσότερα από 6.700 σχόλια και σχεδόν 33.000 αντιδράσεις.
«Αυτή είναι η πιο ευάλωτη στιγμή μου που θα μοιραστώ ποτέ. Αμφιταλαντευόμουν για το αν θα τη δημοσιεύσω ή όχι. Μόλις χρειάστηκε να απολύσουμε μερικούς από τους υπαλλήλους μας. Είδα πολλές απολύσεις τις τελευταίες εβδομάδες στο LinkedIn. Οι περισσότερες από αυτές οφείλονται στην οικονομία ή κάποιον άλλο λόγο. Ο λόγος για τις δικές μας απολύσεις; Εγώ φταίω», έγραψε ο Wallake δίπλα στη φωτογραφία με τα δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό του.
Ο Wallake παραδέχθηκε ότι πήρε μια απόφαση τον Φεβρουάριο που τελικά οδήγησε στις απολύσεις. Δεν έχει ακόμη εξηγήσει ποια ήταν αυτή η απόφαση, αλλά δεσμεύτηκε στο LinkedIn ότι σκόπευε να το κάνει στο μέλλον.
Περιγράφοντας τις απολύσεις ως το «πιο δύσκολο πράγμα» που χρειάστηκε ποτέ να κάνει, ο Wallake είπε ότι αγαπούσε τους υπαλλήλους του και σχολίασε πως «θα ήταν πιο εύκολο για αυτόν» αν ήταν ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης που είχε ως μοναδικό γνώμονα τα χρήματα και «δεν νοιαζόταν για το ποιον θα πλήγωνε στην πορεία».
«Ναι, είμαι ο κλαμένος διευθύνων σύμβουλος»
Ορισμένοι χρήστες του LinkedIn χλεύασαν την ανάρτηση του Wallake, χαρακτηρίζοντάς τον «εκτός πραγματικότητας» και «αλλόκοτο» ή πρότειναν να επικεντρωθεί στη βοήθεια των απολυμένων υπαλλήλων του και όχι στο πως η κατάσταση επηρέασε τον ίδιο.
Άλλοι υποστήριξαν τον Wallake, λέγοντας ότι καταλαβαίνουν πως η απόλυση ανθρώπων είναι μια συναισθηματική έντονη διαδικασία, και επαίνεσαν τη στάση που τήρησε δημοσίως.
Μεταξύ αυτών και ένας από τους πρώην υπαλλήλους του, ο Νόα Σμιθ, ο οποίος υπερασπίστηκε τον πρώην διευθυντή του και έγραψε ότι θα ήθελε να εργάζεται μόνο για διευθυντές σαν αυτόν.
«Για όσους θα ήθελαν να με προσλάβουν, ενδιαφέρομαι να δουλέψω μόνο για ανθρώπους σαν τον Braden Wallake που έχει θετική στάση ζωής. Δεν ενδιαφέρομαι να δουλέψω για εσάς αν πιστεύετε ότι το να δουλεύετε περισσότερες ώρες ΜΟΝΟ για να βγάλετε περισσότερα χρήματα είναι ο πιο πολύτιμος τρόπος να περάσετε τον χρόνο σας».
Ο Wallake συμπλήρωσε το αρχικό του μήνυμα με μια επόμενη ανάρτηση, λέγοντας: «Γεια σε όλους, ναι, είμαι ο κλαψιάρης CEO. Όχι, η πρόθεσή μου δεν ήταν να το κάνω αυτό για μένα ή να θυματοποιήσω τον εαυτό μου. Λυπάμαι που φάνηκε έτσι. Δεν είχα δικαίωμα να δημοσιεύσω τα ονόματα των εργαζομένων», συνέχισε. ]Αυτό που θέλω να κάνω τώρα, είναι να προσπαθήσω να βελτιώσω αυτή την κατάσταση και να ξεκινήσω μία ανάρτηση για τους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά».
Μια ευρύτερη τάση;
Ο André Spicer, καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στη σχολή επιχειρήσεων Bayes, δήλωσε στο CNBC ότι η ανάρτηση δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τάσεις της διοίκησης.
«Είναι μια τάση, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι ηγέτες ενθαρρύνονται να είναι αυθεντικοί και να φέρνουν τον πραγματικό τους εαυτό στη δουλειά», δήλωσε ο Spicer. Σχολίασε ότι ο Wallake φαίνεται να κινείται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του να είναι υπερβολικά αυθεντικός και του να μην είναι αρκετά αυθεντικός.
«Ιδανικά, αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει είναι να χρησιμοποιήσει με κάποιο τρόπο την οριοθετημένη αυθεντικότητα, εκεί που ήταν κάπως ειλικρινής για τα λάθη που έκανε και τα παραδέχτηκε, αλλά στη συνέχεια να μην το μετατρέψει σε ένα πάρτι αυτολύπησης για τον εαυτό του».