Υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε οικονομική κρίση. Με περισσότερα από 80 εκατομμύρια Τούρκους αισθητά φτωχότερους μετά από την βουτιά που καταγράφει το νόμισμά τους, νικητές ήταν ξένοι τουρίστες που αυτές τις μέρες βρέθηκαν πίσω από τα βελούδινα σχοινιά στο Istinye Park Mall της Κωνσταντινούπολης.
Ουρές σχηματίστηκαν για να μπορέσει το πλήθος να μπει στις μπουτίκ των πιο φημισμένων οίκων του κόσμου: Louis Vuitton, Chanel και Hermès.
Η κοσμοσυρροή στο τεράστιο υπαίθριο εμπορικό συγκρότημα ήταν μεγάλη καθώς ξαφνικά, τα εμπορεύματα που ήταν διαθέσιμα είχαν φτάσει σε τιμές πολύ χαμηλότερες για όσους είχαν ξένο νόμισμα να ξοδεψουν.
«Η Τουρκία είναι πλέον η φθηνότερη χώρα στον κόσμο για ψώνια», δήλωσε ο 22χρονος Orhan, ο οποίος κρατούσε μια θέση στην ουρά έξω από την μπουτίκ του Louis Vuitton. Ωστόσο η θέση δεν ήταν για τον ίδιο, αλλά για ένα ζευγάρι Κινέζων που ψώνιζε την ίδια ώρα σε άλλο κατάστημα.
Biri yolladı... ctesi istinye park pic.twitter.com/9y9jmMduev
— Tarky (@Chippewa2017) 13 Αυγούστου 2018
Krizin en çarpıcı, paramızın değer yitirmesinin en yürek paralayan yüzü??saat 17 . 45 yer Nişantası Abdi İpekçi caddesi Louıs Vuıtton mağazası önünde ülkemize gelen arap turistler kuyruk olmuş alışveriş yapıyor? Çünkü markanın dünyadaki en ucuz ürünleri Türkiye’de olmuş pic.twitter.com/ENtQmBDGNF
— Metin Uca (@MetinUca) 13 Αυγούστου 2018
Anlık istinye park chanel dolar iranlılara yaradı :( pic.twitter.com/SyNhgBlGue
— Eren (@eren_ergene) 13 Αυγούστου 2018
araplarda istinye park'da kuyrukta pic.twitter.com/WtWUy2MzoS
— baran sahinturk (@begumsahinturk) 13 Αυγούστου 2018
Η αναμονή για την είσοδο στην Chanel έφτανε τη μισή ώρα όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Business of Fashion.
Για παράδειγμα, η τιμή μιας τσάντας στις 18.500 λίρες, δηλαδή έναντι 2.877 δολαρίων, έφτανε να έχει έκπτωση σχεδόν 25 τοις εκατό καθώς στην ιστοσελίδα της Chanel και τα άλλα καταστήματα κοστίζει 3.700 δολάρια. Και είναι γνωστό πως αυτά τα προϊόντα δεν έχουν ποτέ εκπτώσεις.
Μέσα στα καταστήματα, οι πελάτες ζητούσαν τιμές, με τα iPhones τους ανά χείρας για να τα μετατρέπουν σε ευρώ και δολάρια τις τιμές και να συγκρίνουν τις εκπτώσεις. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η λίρα έχει χάσει 27 τοις εκατό της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Σχεδόν όσοι βρίσκονταν σε αναμονή έξω από τις μπουτίκ ήταν Άραβες και Ασιάτες, αλλά υπήρχαν και κάποιοι Ευρωπαίοι. Κανένας Τούρκος όμως, εκτός από κάποιους που είχαν κληθεί να κρατάνε θέση στην ουρά.