Ένα χρυσό δαχτυλίδι της ρωμαϊκής εποχής που φέρει μια εικόνα που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι Χριστιανοί συμβολίζοντας τον Ιησού βρέθηκε από αρχαιολόγους στα ανοιχτά της Μεσογείου του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το BBC, η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ είπε ότι το δαχτυλίδι είχε έναν πράσινο πολύτιμο λίθο σκαλισμένο με τη φιγούρα ενός βοσκού που κουβαλούσε ένα πρόβατο στους ώμους του. Στη Βίβλο, ο Ιησούς περιγράφει τον εαυτό του ως τον «Καλό Ποιμένα».
Το δαχτυλίδι ήταν μεταξύ πολλών αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν σε δύο ναυάγια κοντά στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας. Οι άλλοι θησαυροί περιλαμβάνουν εκατοντάδες ασημένια και χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα από τα μέσα του 3ου αιώνα και ένα μεγάλο θησαυρό από ασημένια νομίσματα από τις αρχές του 14ου αιώνα, κατά την περίοδο των Μαμελούκων.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ειδώλια της ρωμαϊκής εποχής με τη μορφή ενός αετού και ενός θεατρικού ερμηνευτή σε μια κωμική μάσκα. Ανακαλύφθηκαν ακόμη, χάλκινες καμπάνες που φέρεται να έδιωχναν τα κακά πνεύματα και ένα σετ δαχτυλίδι με κόκκινο πολύτιμο λίθο σκαλισμένο με λύρα.
Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι τα υπολείμματα των σκαφών των πλοίων και τα φορτία τους βρέθηκαν διάσπαρτα στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος περίπου 4 μέτρων. «Τα ευρήματα αφηγούνται την ιστορία δύο πλοίων που κυνηγήθηκαν από επιβάτες τους, σε διαφορετικές περιόδους, πιθανότατα ενώ προσπαθούσαν να αγκυροβολήσουν ή να βρουν καταφύγιο από μια καταιγίδα», αναφέρει η ανάρτηση της ισραηλινής ομάδας.
«Τα πλοία ήταν πιθανότατα αγκυροβολημένα κοντά και ναυάγησαν από μια καταιγίδα», δήλωσε ο Jacob Sharvit της Μονάδας Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της IAA.
Η Καισάρεια ήταν το κέντρο μία εκ των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων και σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ήταν εκεί όπου ο απόστολος Πέτρος βάφτισε τον Ρωμαίο εκατόνταρχο Κορνήλιο. «Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση που ένας μη Εβραίος έγινε δεκτός στη χριστιανική κοινότητα», είπε ο Sharvit. «Από εδώ, η χριστιανική θρησκεία άρχισε να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο».
Με πληροφορίες BBC