Το σχέδιο της κυβέρνησης της Δανίας να καταργήσει μια δημόσια αργία ώστε να ενισχύσει τη χρηματοδότηση του αμυντικού προϋπολογισμού, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ο αριστεροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Δεκέμβριο και του οποίου ηγείται η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός, Mette Frederiksen, σχεδιάζει να καταργήσει τη θρησκευτική αργία που είναι γνωστή ως «Μεγάλη Ημέρα Προσευχής» και τηρείται από τον 17ο αιώνα. Αρχικά καθιερώθηκε ως ημέρα προσευχής, νηστείας και μετάνοιας και πέφτει την τέταρτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τη δημόσια αργία, κάτι το οποίο θα φέρει 3 δισ. κορώνες (404 εκατ. ευρώ) στα κρατικά ταμεία. Τα χρήματα αυτά, στη συνέχεια, θα διοχετευτούν στον αμυντικό προϋπολογισμό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για δαπάνες στο ΝΑΤΟ της τάξης του 2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ακύρωση της αργίας θα απαιτούσε επιπλέον 7,4 ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο. «Δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα να χρειαστεί να εργαστούμε μια επιπλέον ημέρα» δήλωσε η Frederiksen.
«Αντιμετωπίζουμε τεράστιες δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια, την υγειονομική περίθαλψη, την ψυχιατρική και την πράσινη μετάβαση» προσέθεσε η ίδια, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.
Αντιδράσεις
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ένας συντριπτικός αριθμός Δανών αντιτίθεται στην κατάργηση της αργίας. Μόνο το 17% υποστήριξε το σχέδιο, ενώ το 75% ήταν εναντίον του.
Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας, προειδοποίησε πως η λήψη μίας τέτοιας απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο το προνοιακό μοντέλο που ακολουθεί η Δανία.
«Είναι μια μεγάλη απειλή για το δανέζικο μοντέλο» δήλωσε η Lizette Risgaard, επικεφαλής της συνομοσπονδίας FH, η οποία αριθμεί 1,3 εκατομμύρια μέλη στη χώρα των 5,9 5,9 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Οι πολιτικοί θα πρέπει να μείνουν έξω από τα ζητήματα της αγοράς εργασίας. Αν προχωρήσουν σε αυτό, θα επιβάλουν τη θέλησή τους και θα παραβιάσουν τις συμφωνίες μας» συμπλήρωσε, μιλώντας στο AFP.
«Παρεμβαίνουν στο δανέζικο μοντέλο» δήλωσε η Pernille Holm, μια φυσιοθεραπεύτρια γύρω στα 30, μιλώντας στο ίδιο μέσο. «Εδώ στη Δανία κάνουμε τα πράγματα κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο. [Διαπραγματευόμαστε] με τον εργοδότη μας. Και τα συνδικάτα διαπραγματεύονται τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να μπορεί να κάνει οτιδήποτε, χωρίς να συμπεριλάβει αυτά τα δύο μέρη».
Η FH έχει εκκινήσει διαδικτυακή καμπάνια κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης και έχει ήδη συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές.
Η λουθηρανική εκκλησία και οργανώσεις που εκπροσωπούν στρατιωτικούς υπαλλήλους διαμαρτυρήθηκαν επίσης. «Είμαι εξοργισμένος που χρησιμοποιούν τους στρατιωτικούς με αυτόν τον τρόπο λέγοντας ότι τα χρήματα από τη δημόσια αργία θα πάνε στην αύξηση του προϋπολογισμού» δήλωσε στην εφημερίδα BT ο επικεφαλής του κύριου συνδικάτου που εκπροσωπεί το στρατιωτικό προσωπικό, Jesper Korsgaard Hansen.
Στο κοινοβούλιο, μόνο τα τρία κυβερνητικά κόμματα, τα οποία διαθέτουν την πλειοψηφία, υποστηρίζουν το μέτρο. Τα εννέα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κυμαίνονται από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά, δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε νέα συμφωνία για την αμυντική πολιτική έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει το σχέδιό της.
Πριν από 10 χρόνια, μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προσπάθησε να καταργήσει την ίδια αργία, αλλά παραιτήθηκε εν μέσω εθνικής κατακραυγής.
Με πληροφορίες από Guardian