Ένα είναι βέβαιο: Η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ δεν θα ολοκληρωθεί πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου. Άρα τίθεται το εύλογο ερώτημα: Προς τι όλος ο κόπος, αφού ο Τραμπ δεν θα είναι πια πρόεδρος; Για να μην ξαναβάλει υποψηφιότητα.
Δραματικές στιγμές στην Ουάσιγκτον και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση πυρετωδών προετοιμασιών για να εγκρίνει την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης (Impeachment) του προέδρου Τραμπ από τα καθήκοντά του, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει και η Γερουσία.
Έστω κι αν σε λίγες ημέρες ολοκληρώνει τη θητεία του, εκείνο που θέλουν να επιτύχουν οι Δημοκρατικοί, που έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι να απονομιμοποιήσουν τον απερχόμενο πρόεδρο, αποτρέποντάς τον έτσι από το να ξαναβάλει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο σε 4 χρόνια.
«Δεν είναι υπεράνω του νόμου»
«Καθαίρεση από το αξίωμά του θα είχε περισσότερο συμβολική σημασία σε ύψιστο βαθμό» υποστηρίζει η Σέρι Μπέρμαν, πολιτική επιστήμονας στο Barnhard College, συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο με το Columbia της Ν. Ύόρκης.
«Ο πρόεδρος υποκίνησε σε ανταρσία και βία και είναι σημαντικό για μια δημοκρατία να λογοδοτήσει με βάση τους κανόνες Δικαίου, και να φανεί ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου. Σε περίπτωση μάλιστα καταδίκης στη Γερουσία, δεν θα μπορεί πιθανότατα να είναι και πάλι υποψήφιος».
Οι εικόνες βίας έξω και μέσα από το Καπιτώλιο δεν μπορεί να ξεχαστούν. Οι εισβολείς βρίσκονταν πριν σε ομιλία του προέδρου Τραμπ, ο οποίος καλούσε τους οπαδούς του να πάνε έξω από το Κογκρέσο για να δώσουν στους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές «την τόλμη και το θάρρος που χρειάζεται για να επανακτήσουν τη χώρα».
Σε αυτό βασίστηκε η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να δρομολογήσει την δεύτερη διαδικασία καθαίρεσης του Τραμπ, για την περίπτωση που ο αντιπρόεδρος Πενς δεν κάνει από την πλευρά του χρήση της 25ης Τροποποίησης του Συντάγματος, που προβλέπει τρόπους πρόωρης διαδοχής ενός προέδρου σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Το άρθρο που παρουσίασαν χθες οι Δημοκρατικοί ως βάση για την έναρξη διαδικασίας Impeachment, κατηγορεί τον πρόεδρο ότι «παρακίνησε τον λαό σε χρήση βίας κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Επιπλέον κάνει αναφορά στην 14η Τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία προβλέπει ότι όποιος συμμετείχε σε εξέγερση ή στασιασμό εναντίον των ΗΠΑ, δεν νομιμοποιείται μελλοντικά να αναλαμβάνει δημόσια αξιώματα.
Εμπόδιο και πάλι η Γερουσία
Η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει οριστεί για αύριο. Η Νάνσι Πελόζι, η οποία ήταν η κινητήριος δύναμη και είχε δρομολογήσει και την πρώτη διαδικασία καθαίρεσης το 2019 του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι θα δράσει με διαδικασίες του κατεπείγοντος για να «προστατεύσουμε το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία». Ωστόσο και αυτήν τη φορά εμπόδιο θα σταθεί η Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Πολλοί εξ αυτών αγανάκτησαν με τη στάση Τραμπ, αλλά θεωρείται απίθανο να βρεθεί ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3.
«Σε μερικούς μήνες οι Ρεπουμπλικανοί θα ασχολούνται λιγότερο με τους οπαδούς του Τραμπ για να κερδίζουν εκλογές με τη βοήθειά τους» πιθανολογεί η Σέρι Μπέρμαν. «Αλλά μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Άλλοι πάλι ίσως σκεφτούν ότι ναι, ήταν τραγικό, αλλά ας κοιτάξουμε τώρα προς τα μπροστά. Δεν μου είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς θα γίνει επ' αυτού».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle