Διάγγελμα Μακρόν: Άρση του lockdown στις 15 Δεκεμβρίου στη Γαλλία αλλά με πολλές απαγορεύσεις & περιορισμούς

Διάγγελμα Μακρόν: Άρση του lockdown στις 15 Δεκεμβρίου στη Γαλλία αλλά με πολλές απαγορεύσεις & περιορισμούς Facebook Twitter
EPA
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως η άρση του lockdown στη Γαλλία προγραμματίζεται για τις 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο σε ισχύ θα βρίσκεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00.

Όπως μεταδίδει το France24, στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά από τα τέλη Οκτώβρη από πάνω από 60.000 μολύνσεις την ημέρα σε 20.000 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα ξεκινήσει από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, προκειμένου έως τα Χριστούγεννα, τα καταστήματα, τα θέατρα και τα σινεμά να έχουν ανοίξει ξανά και οι πολίτες να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους.

Από το προσεχές Σάββατο θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την κατοικία και για τρεις ώρες, ενώ θα επιτραπούν και οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν την ίδια ημέρα με περιορισμό τα 30 άτομα.

Κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Δεκεμβρίου. Από την ίδια ημερομηνία θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00. Η κυκλοφορία δεν θα περιορίζεται από τις 24 έως τις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις αυτήν την περίοδο.

Η εστίαση ωστόσο δεν πρόκειται να ανοίξει καθώς εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα μείνουν κλειστά έως τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη και με τρίτο κύμα της πανδημίας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Γαλλία κατά της Covid-19 θα πρέπει να προσφερθούν σε αυτούς που έχουν «πιο εύθραυστη» υγεία, χωρίς να είναι υποχρεωτικοί, από τα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Υπογραμμίζοντας ότι ορισμένα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε ότι τα πρώτα εμβόλια «θα μπορούσαν να γίνουν μόλις επικυρωθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές» και ότι θα ακολουθήσει «μαζική εκστρατεία εμβολιασμού», χωρίς ωστόσο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός.

    

Πάνω από 50.000 νεκροί από την αρχή της πανδημίας

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 ξεπέρασε σήμερα το όριο των 50.000 στη Γαλλία, με ένα σύνολο 50.237 νεκρών στα νοσοκομεία και τα άλλα προνοιακά ιδρύματα, ανακοίνωσαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές. Οι θάνατοι που σημειώθηκαν σε νοσοκομεία ανέρχονται σε 34.399, εκ των οποίων οι 458 το τελευταίο 24ωρο, διευκρινίζει η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας στην καθημερινή της ενημέρωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM
Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM