Κάποιοι γείτονες μπορεί να «κοντράρονται» για τον πιο περιποιημένο κήπο. Στο μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας, οι κάτοικοι διαγωνίστηκαν για το ποιος έχει το πιο άσχημο γκαζόν.
Ο ασυνήθιστος διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της δημοτικής αρχής του Γκότλαντ, για να προωθήσει την προστασία των αποθεμάτων νερού.
Το νησί, που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, υποδέχθηκε αριθμό ρεκόρ επισκεπτών και κατοίκων το περασμένο καλοκαίρι. Ένα «κύμα» που έκανε τις τοπικές αρχές να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να κάνουν δραστικές αλλαγές, προκειμένου να προστατεύσουν τα αποθέματα νερού.
Ο πληθυσμός του Γκότλαντ διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάτι που προκαλεί μεγάλη ζήτηση για νερό. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η διαθεσιμότητα νερού στο νησί αναμένεται να μειωθεί κατά 13,3% έως το 2050. Μέχρι το 2045 η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί πάνω από 40%.
Ο διαγωνισμός στήθηκε έπειτα από την απαγόρευση άρδευσης που επιβλήθηκε στο Γκότλαντ, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να ποτίζουν το γκαζόν τους. «Μπορεί να σας φαίνεται λίγο περίεργο το γεγονός ότι θέλουμε να τιμήσουμε τα άσχημα γκαζόν», παραδέχθηκε η Μίμι Γκίμπσον, διευθύντρια μάρκετινγκ του δήμου. Όμως, συμπλήρωσε, ο διαγωνισμός είναι ένας τρόπος να θυμούνται οι κάτοικοι να μην σπαταλούν νερό και να αναζητήσουν τρόπους να προσαρμόσουν τους κήπους τους στις υπάρχουσες συνθήκες και την κλιματική κρίση.
Την πρώτη θέση του διαγωνισμού κατέκτησε ο κήπος του Μάρκους Νόρστρομ. Η κριτική επιτροπή έκανε λόγο, περιπαικτικά, για «πραγματικά άθλιο γκαζόν, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας για το πιο άσχημο γκαζόν του Γκότλαντ και έχει καλές προϋποθέσεις για μια πιο βιώσιμη βελτίωση».
Ο κήπος του Νόρστρομ επιδεικνύει «αξιέπαινη τεμπελιά» και «μεγάλη φροντίδα για τα κοινά μας υπόγεια ύδατα», συμπλήρωσε η κριτική επιτροπή.
Το βραβείο του για αυτή την έλλειψη προσπάθειας είναι η επίσκεψη από την κριτή και κηπουρό Σάρα Γκίστεντ, που θα τον συμβουλεύσει για τα φυτά που μπορεί να καλλιεργήσει στον κήπο του. Η Γκίστεντ δήλωσε ότι συχνά συμβουλεύει τους ανθρώπους να φυτέψουν βότανα, επειδή είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και πρότεινε ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο.
«Δεν πρέπει να λάβετε υπόψη μόνο τα φυτά, αλλά και το τι είδους περιβάλλον μπορείτε να δημιουργήσετε τα φυτά. Χρησιμοποιώ πέτρες για σκιά και να διατηρήσω την υγρασία των φυτών», συμπλήρωσε.
Η δημόσια τηλεόραση SVT πρόσφατα μετέδωσε ότι τα επίπεδα του νερού στο νησί φαίνονται αρκετά υποσχόμενα, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση άρδευσης την 1η Σεπτεμβρίου. Η κατανάλωση αυτό το καλοκαίρι ήταν μικρότερη από εκείνο της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με αξιωματούχους που λένε ότι η μείωση οφείλεται στις εκστρατείες ενημέρωσης, τη στενότερη συνεργασία με τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και στον διαγωνισμό για το πιο άσχημο γκαζόν.
Με πληροφορίες από Guardian