Διαμάχη Μάλτας - Ιταλίας για το προσφυγικό: Η Βαλέτα αρνείται να υποδεχθεί το πλοίο Aquarius

Διαμάχη Μάλτας - Ιταλίας για το προσφυγικό: Η Βαλέτα αρνείται να υποδεχθεί το πλοίο Aquarius Facebook Twitter
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
2

Η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί το πλοίο που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ, το οποίο μεταφέρει πάνω από 600 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο, όπως απαίτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Η Μάλτα αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην απαίτηση που πρόβαλε νωρίτερα την Κυριακή η ιταλική κυβέρνηση, με μια κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, αρμόδιων για τον έλεγχο των ιταλικών ακτών.

Η μαλτέζικη κυβέρνηση, ανέφεραν οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση, «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και «για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βαλέτας να υποδεχθεί το Aquarius προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό».

Το Aquarius, το πλοίο που μισθώνει η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée, περισυνέλεξε 629 μετανάστες κατά τη διάρκεια έξι χωριστών επιχειρήσεων στα ανοικτά της Λιβύης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Εκπρόσωπος των αρχών της Μάλτας όμως δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης.

Το πλοίο έπλεε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μάλτας και της Σικελίας και ανέμενε άδεια για να αποβιβάσει τους ανθρώπους που διέσωσε σε ένα λιμάνι.

Η γαλλική ΜΚΟ ανέφερε ότι ανάμεσα στους μετανάστες αυτούς είναι 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά έγκυες.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η Ιταλία έστειλε προς την κατεύθυνση του Aquarius δύο περιπολικά σκάφη με γιατρούς, «έτοιμους να επέμβουν για να προστατεύσουν την υγεία κάθε ανθρώπου που βρίσκεται πάνω στο Ακουάριους και μπορεί να το έχει ανάγκη».

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Σαλβίνι απείλησε, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια σε όλα τα πλοία που διασώζουν μετανάστες εάν η Μάλτα δεν υποδεχθεί το πλοίο της SOS Méditerranée.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο ηγέτης της Λέγκας (άκρα δεξιά) - του ήσσονος εταίρου της νέας κυβέρνησης συμμαχίας στην Ιταλία - έχει πολλαπλασιάσει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τις επιθετικές δηλώσεις για την κρίση των μεταναστών με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα του εδώ και πολλά χρόνια.

«Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα», έγραψε ο Σαλβίνι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».

Η υπόθεση απειλεί να οδηγήσει σε ρήξη ανάμεσα στην Ιταλία και στη Μάλτα, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μεταξύ της Ρώμης και της ΕΕ.

Ο Σαλβίνι διατράνωνε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα φρενάρει τη ροή των μεταναστών προς τις ιταλικές ακτές.

Πάνω από 600.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία δια θαλάσσης από την Αφρική τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι, όμως οι διασώσεις αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες, κάτι που χαρακτηρίζεται η πρώτη πρόκληση της θητείας του ηγέτη της Λέγκας στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο οποίος χαρακτηρίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που σώζουν μετανάστες «θαλάσσια ταξί», είχε καλέσει την Παρασκευή το NATO να βοηθήσει την Ιταλία να υπερασπιστεί τις νότιες ακτές της.

Ωστόσο ο Σαλβίνι δεν έχει δικαιοδοσία στα λιμάνια και δεν είναι σαφές εάν η στάση του θα ακολουθηθεί σε τοπικό επίπεδο.

Ο δήμαρχος της Νάπολης, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον αρχηγό της Λέγκας, έκανε γνωστό ότι το Aquarius είναι καλοδεχούμενο.

«Η Νάπολη είναι έτοιμη, χωρίς κεφάλαια, να σώσει ζωές», τόνισε ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής το 2018 προσπαθώντας να διασχίσουν την κεντρική Μεσόγειο. Ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο το 2017 υπολογίζεται ότι είχε φθάσει τους 2.853.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι κερδίζουν πάρα πολλά λεφτά από αυτήν την ιστορία. Μια επιχείρηση πολύ καλά στημένη και δικτυωμένη, αφού καταφέρνουν και ψήνουν έγκυες γυναίκες να πάρουν τους δρόμους και τις θάλασσες.
123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αλλά μόλις 11 παιδιά και φαντάζομαι όχι ασυνόδευτα. Όπου ανήλικος, λοιπόν, εννοούμε άντρας, 15-20 χρονών, αυτά είναι τα προσφυγόπουλα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αφρική έχει πληθυσμό 1,2 δις, ενώ η Ευρώπη 0,5 δις, και ρυθμό αύξησης πολλαπλάσιο. Αν βάλουμε και την ισλαμική πίεση στα ανατολικά, το ζήτημα γίνεται υπαρξιακό για την Ευρώπη. Βέβαια, όταν έχεις κολλήσει σε ιδεολογίες που διαβάζουν τον κόσμο μόνο ταξικά, δεν βλέπεις κανένα πρόβλημα.