Συνεχίστηκε και σήμερα η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου παραμένει σταθερή. Από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 σεισμοί, με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο, τα 5.2 ρίχτερ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όσοι έχουν μείνει στη Σαντορίνη, είναι «ψύχραιμοι και έτοιμοι» ενώ ακόμη 300 άνθρωποι με τρία δρομολόγια έφυγαν από τη Σαντορίνη. Στην Αμοργό το ιατρικό προσωπικό ενισχύθηκε από γιατρούς που έφτασαν από τη Νάξο.
Οι αυτοψίες στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν και όλα τα σχολεία κρίθηκαν ασφαλή.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ποιο θα είναι το «πράσινο φως» για αποκλιμάκωση
Εντός φυσιολογικών πλαισίων χαρακτήρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης τις έξι διαδοχικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι σε περίπου μία ώρα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με την μεγαλύτερη εντάσεως 4,9 ρίχτερ να σημειώνεται στις 11 το πρωί.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας και όχι τα μεγέθη. Το μέσο μέγεθος θα παραμείνει σταθερό για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτό που θα ανάψει το πράσινο φως για αποκλιμάκωση είναι η μείωση της συχνότητας».
Οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, ανακοίνωσαν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου ενώ η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
«Η μια ακολουθία έχει παραμείνει πλέον στο ίδιο σημείο. Δεν συνεχίζει να μετακινείται προς τα ΒΑ έχει παραμείνει στην περιοχή της νήσου Ανύδρου μετακινουμένη προς τα ΝΔ. Υπήρχαν παροδικές υφέσεις αλλά είχαμε γένεση σεισμού κοντά στο 5 οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για λήξη συναγερμού, ούτε ότι η ακολουθία βαίνει προς εκτόνωση», είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.