Το διεθνές αεροδρόμιο Schiphol μειώνει τις πτήσεις για να καταπολεμηθεί η ηχορύπανση

Το διεθνές αεροδρόμιο Schiphol μειώνει τις πτήσεις για να καταπολεμηθεί η ηχορύπανση Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Με στόχο τη μείωση της ηχορύπανσης στην Ολλανδία θα μειωθεί ο αριθμός των πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, κάτι όμως που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών.

Το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης σκοπεύει να μειώσει κατά 9.100 τις πτήσεις μέσα στο καλοκαίρι του επόμενου έτους, ενώ απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί η μείωση περίπου 452.500 πτήσεων ετησίως.

Η συγκεκριμένη πολιτική εντάσσεται στο πλαίσιο για την καταπολέμηση της ηχορύπανσης στην τόσο πυκνοκατοικημένη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο όμως εντάσσεται και ένα επιπλέον σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την απαγόρευση απογειώσεων και προσγειώσεων αργά τη νύχτα, τη μείωση της πρόσβασης για ιδιωτικά αεροσκάφη και «φραγή» σε μοντέλα αεροπλάνων που προκαλούν περισσότερο απ’ τον συνήθη θόρυβο.

Από την πλευρά του αεροδρομίου ανακοινώθηκε ότι τα εν λόγω μέτρα έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Την ίδια ώρα όμως, αεροπορικές εταιρείες και αναλυτές προειδοποιούν ότι οι συγκεκριμένες περικοπές θα μπορούσαν να κλονίσουν την ολλανδική οικονομία και να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο διεθνές αεροδρόμιο Schiphol.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ολλανδία, για εμάς είναι αδιανόητο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Μπεν Σμιθ. Συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η ολλανδική κυβέρνηση κάνει κάτι τέτοιο στο “στολίδι” του Schiphol και την KLM». Τόνισε επίσης, πως «η συρρίκνωση θα αποδειχθεί μεγάλο δώρο στους ανταγωνιστές μας όπως η Lufthansa και η British Airways». Ο ίδιος προειδοποίησε πως ο περιορισμός των πτήσεων θα μπορούσε επίσης να μετατοπίσει την κυκλοφορία σε άλλα αεροδρόμια, με την Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη ενδεχομένως να επωφελούνται.

Αντιδράσεις μετά την απόφαση του διεθνούς αεροδρομίου

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία JetBlue άρχισε από τον Αύγουστο να εκτελεί πτήσεις έκτος του συγκεκριμένου ολλανδικού κόμβου, κάτι που συνεπάγεται ότι δεν έχει κάποια δέσμευση να εκτελέσει δρομολόγια εκεί το επόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για έναν από τους 24 αερομεταφορείς που δεν κατέχουν ιστορικά δικαιώματα, σύμφωνα με τον Ούγκο Τόμασεν, διευθύνοντα σύμβουλο της Airport Coordination Netherlands.

Η JetBlue πιέζει τις αρχές των ΗΠΑ να αντιδράσουν, καλώντας την Ουάσιγκτον να αποκλείσει την KLM από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. «Πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ολλανδίας έχουν υποχρέωση βάσει της ιστορικής «Συμφωνίας Ανοιχτών Ουρανών» να διασφαλίσουν ότι η JetBlue θα έχει συνεχή πρόσβαση στο μοναδικό βιώσιμο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα αεροδρόμια;

Το διεθνές αεροδρόμιο Schiphol μπορεί να είναι το πρώτο που προβαίνει σε μια τέτοια απόφαση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι κι άλλες κυβερνήσεις ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Πέρυσι, η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέβαλε 25 εκατομμύρια ευρώ ως πρόστιμα για ηχορύπανση που προκαλείται από την εναέρια κυκλοφορία γύρω από το αεροδρόμιο Zaventem στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Η σεισμική δόνηση, η ισχυρότερη των τελευταίων 100 ετών στη νοτιοανατολική Ασία, κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές σε μια χώρα ήδη βαθιά πληγωμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2021
LIFO NEWSROOM
Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Διεθνή / Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Η απομάκρυνση της Άρμστρονγκ φέρεται να σχετίζεται με δηλώσεις της σε συνάντηση μελών του διδακτικού προσωπικού, στις οποίες φέρεται να υποβάθμισε τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε το πανεπιστήμιο έναντι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Η σύλληψή της έγινε το απόγευμα της Τρίτης, κοντά στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη, και κατεγράφη σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Διεθνή / Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

O Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να περιορίσει τις επιδιώξεις του στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις απόρρητης έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Διεθνή / Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Έντονη αντίδραση από ΣτοκχόλμηΗ υπόθεση συνδέεται με διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο πρόεδρο έξω από το δημαρχείο της πόλης
LIFO NEWSROOM
Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αεροπορική τραγωδία της 29ης Ιανουαρίου, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk συγκρούστηκε με αεροσκάφος της American Airlines
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Η Μιανμάρ, μια χώρα ήδη σε βαθιά πολιτική και ανθρωπιστική κρίση, καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο φονικές φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία της
LIFO NEWSROOM