Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Ισραήλ να «διακόψει αμέσως» την επίθεσή του στη Ράφα στη νότια Γάζα.
Το δικαστήριο έκανε λόγο για «εξαιρετικά σοβαρές» εξελίξεις για τον ήδη «εξαιρετικά ευάλωτο» πληθυσμό στη Ράφα και ανέφερε ότι «δεν είναι πεπεισμένο ότι η προσπάθεια εκκένωσης» των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα είναι επαρκής για να «μετριάσει τον τεράστιο κίνδυνο». Το Ισραήλ, το οποίο έχει απορρίψει τις κατηγορίες για γενοκτονία, έχει περιγράψει προηγουμένως την υπόθεση ως «άσχετη με τα γεγονότα».
Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ), είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα εκδώσει απόφαση την Παρασκευή σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική προκειμένου το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, επικαλούμενο την επίθεση στη Ράφα. Σε μια ακρόαση στη Χάγη την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Αφρική υποστήριξε ότι η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα και το κλείσιμο βασικών συνοριακών σημείων στοχεύει στην καταστροφή «των βασικών θεμελίων της παλαιστινιακής ζωής». Οι ακροάσεις αποτελούν μέρος της υπόθεσής της που κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία. Το Ισραήλ, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες για γενοκτονία, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «εντελώς διακριτές από τα γεγονότα και τις περιστάσεις».
Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου - του κύριου δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών - είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά είναι δύσκολο να εκτελεστούν. Στην περίπτωση που ένα κράτος δεν συμμορφωθεί με μια απόφασή του, το άλλο κράτος μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επιβάλει την απόφαση. Το 2022, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να «αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην Ουκρανία. Η Ρωσία, η οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, απέρριψε την απόφαση.
Ερωτηθείς την Πέμπτη εάν το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με μια πιθανή απόφαση για την αναστολή μιας επιχείρησης στη Ράφα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Άβι Χίμαν είπε ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα».
Την περασμένη εβδομάδα, η νομική ομάδα του Ισραήλ υπερασπίστηκε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, λέγοντας πως ήταν απαραίτητη για να ξεριζώσει τους μαχητές της Χαμάς και να βρει τους Ισραηλινούς ομήρους, περιγράφοντας τις επιχειρήσεις της εκεί ως «περιορισμένες και τοπικές». Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας και δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι μια πλήρους κλίμακας ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα ήταν καταστροφική για τους Παλαιστίνιους αμάχους επειδή μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Λωρίδας αναζήτησε καταφύγιο εκεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου, λαμβάνοντας υπόψη τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης προς τα εκεί.
Με πληροφορίες από Washington Post