Διήμερο φόρουμ για την προστασία των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες

Διήμερο φόρουμ για την προστασία των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες Facebook Twitter
0

Οι κυβερνήσεις, οι ομάδες πολιτών και οι οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να πράξουν περισσότερα για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και θα πρέπει να συνεργαστούν καλύτερα μεταξύ τους με σκοπό την προάσπιση της ασφάλειας των δημοσιογράφων, δήλωσαν τα μέλη της διεθνούς διάσκεψης για την Προστασία των Δημοσιογράφων σε Ζώνες Συγκρούσεων, στο διήμερο φόρουμ που ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε χθες, στη Ντόχα του Κατάρ.

Το φόρουμ είχε ως γενικό στόχο να καταλήξει σε στέρεες και μακροχρόνιες συστάσεις σχετικές με την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Κυρίως λόγω των εξεγέρσεων σε ολόκληρη την αραβική περιοχή, το 2011 ήταν μία από τις πιο αιματηρές χρόνιες για τους δημοσιογράφους.

Μετά το πέρας της διήμερης διάσκεψης στη Ντόχα, οι σύνεδροι ζήτησαν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να «διορίσει έναν ειδικό για την προστασία των δημοσιογράφων, και από την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να δημιουργήσει μία ειδική μονάδα με αποστολή να παρακολουθεί την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης».

Οι σύνεδροι ζήτησαν επίσης να θεσπισθεί δικαίωμα αποζημίωσης για τις οικογένειες δημοσιογράφων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους και πρότειναν τη δημιουργία ενός «ταμείου βοηθείας στα θύματα» από τον δημοσιογραφικό τομέα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα, που συμμετείχε στο φόρουμ, το 2011 , τουλάχιστον 105 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας σε 40 χώρες .Έξι από αυτούς σκοτώθηκαν στη Λιβύη, 6 στην Υεμένη, τρεις στο Σουδάν και άλλοι τόσοι στο Ιράκ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ