Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει το Καστελόριζο;

Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει το Καστελλόριζο; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

«Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί;» διερωτάται ο Economist, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα το οποίο αναφέρεται στο Καστελόριζο.

«Το Καστελόριζο, ένα μικρό ελληνικό νησί στη Μεσόγειο, όπου κατοικούν μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, δεν μοιάζει με σημείο ανάφλεξης. Δεκάδες σπίτια σε παστέλ χρώματα υψώνονται στις ακτές του κύριου κόλπου του. Οι ντόπιοι ανταλλάσσουν χαιρετισμούς με τους τουρίστες και τους εκδρομείς που φτάνουν με πλοίο από την Τουρκία», σημειώνει η εφημερίδα. 

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο αρμονικά: «Ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, το Δανιόλος, περιπολεί στα νερά γύρω από το νησί. Μερικά στρατιωτικά οχήματα περιπολούν στο λιμάνι. Κάποιοι στρατιώτες βγαίνουν από πλοίο που ήρθε από την Αθήνα».

Το Καστελόριζο, αναφέρει ο Economist, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας, στην οποία ανήκει το νησί, και της Τουρκίας. Η Ελλάδα λέει ότι το Καστελόριζο διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, 200 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία, από την άλλη, λέει ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό,  σημειώνει το δημοσίευμα, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας επί του Καστελόριζου και ορισμένων άλλων νησιών.

«Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. "Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα", είχε προειδοποιήσει μερικούς μήνες νωρίτερα, υπονοώντας μια εισβολή. Το πλησιέστερο ελληνικό νησί [από το Καστελόριζο], η Ρόδος, απέχει 120 χιλιόμετρα», αναφέρει ο Economist.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, «μια σειρά από πράγματα συνηγορούν κατά του κινδύνου ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι ο πόλεμος θα συντρίψει τον τουριστικό τομέα κάθε χώρας».

«Όμως ο κίνδυνος υπάρχει επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν έχει αναπτύξει μια προτίμηση στη χρήση βίας για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ιδίως στη Συρία», τονίζεται. 

Ο Economist καταλήγει: «Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες. Πέρυσι, τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν εικόνες από drones δείχνοντας παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα νησιά. Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατιωτών, αλλά λέει ότι γίνεται μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές να προγραμματίζονται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία φέτος, οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αναδείξουν τη στρατιωτική τους ισχύ. Οι ντόπιοι στο Καστελόριζο, καθώς και οι Τούρκοι επισκέπτες, προσπαθούν να κλείσουν τα αυτιά τους. “Είναι μόνο θέατρο” λέει ένας σερβιτόρος. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ελπίζουν ότι έχει δίκιο».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM