Κυρώσεις στην πρώτη κυρία της Νικαράγουα και αντιπρόεδρο της χώρας, Ροζάριο Μουρίγιο επέβαλε μεταξύ άλλων η ΕΕ, για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή υπονόμευση της δημοκρατίας.
Κυρώσεις επέβαλε και κατά επτά άλλων ανώτερων αξιωματούχων που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα, εν μέσω σφοδρής καταστολής πολιτικών της αντιπολίτευσης.
Η ΕΕ ανέφερε ότι οι κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιών στην Ευρώπη, «απευθύνονται σε άτομα και έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να μην βλάπτουν τον πληθυσμό ή την οικονομία της Νικαράγουα».
Τους τελευταίους δύο μήνες, η αστυνομία στη Νικαράγουα συνέλαβε περισσότερους από 20 αξιωματικούς της αντιπολίτευσης και αρκετούς υποψηφίους, που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο Ντάνιελ Ορτέγκα στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Ο 75χρονος Ορτέγκα, ισχυρίζεται ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους της χώρας τον Απρίλιο του 2018 ήταν μέρος μιας οργανωμένης απόπειρας πραξικοπήματος με ξένη υποστήριξη.
Επιδιώκει την τέταρτη συνεχόμενη θητεία του στις εκλογές. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες κρατούνται στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής από την κυβέρνηση, σε άγνωστα μέρη και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους.
Η 70χρονη Μουρίγιο, παίζει κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση Ορτέγκα, ενεργώντας ως de facto επικεφαλής του προσωπικού, κύρια εκπρόσωπος και μικροδιαχειρίστρια της κυβέρνησης. Η έγκρισή της απαιτείται για κάθε υπουργική συνέντευξη ή σχέδιο πολιτικής.
Η αντιπρόεδρος, γνωστή για το ιδιότυπο μείγμα σοσιαλισμού, ρωμαιοκαθολικισμού και πεποιθήσεων της νέας εποχής, είναι δεινή υπερασπίστρια της πολιτικής καταστολής της κυβέρνησης.
Η ΕΕ είπε ότι οι κυρώσεις δείχνουν ότι το μπλοκ των 27 κρατών- μελών είναι «έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να υποστηρίξει μια δημοκρατική, ειρηνική και διαπραγματευτική λύση στην πολιτική κρίση στη Νικαράγουα».
Πρόσθεσε ακόμη, πως το γεγονός ότι τέθηκε υπό κράτηση ένας ακόμα πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, ο έβδομος κατά σειρά, «αποδεικνύει δυστυχώς το μέγεθος της καταστολής στη Νικαράγουα και προβάλλει μια ζοφερή εικόνα για τις επερχόμενες εκλογές».
Συνολικά, η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε 14 αξιωματούχους από τη Νικαράγουα.
Με πληροφορίες του Guardian