Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει αύριο Τρίτη, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, έκτακτη συνάντηση με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη, όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει υπογράψει δύο συμφωνίες συνεργασίας με την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα η παναραβική οργάνωση που εδρεύει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της περιοχής», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παναραβικής οργάνωσης.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατήγγειλε στις 17 Δεκεμβρίου οποιαδήποτε ενέργεια ελέγχου της γειτονικής Λιβύης, δύο ημέρες μετά από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA).
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (...) αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Σίσι.
Τηλεφωνική επικοινωνία Σίσι - Μακρόν
Και σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε «στους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης», καλώντας «το σύνολο των διεθνών και Λίβυων παραγόντων (...) στη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
«Εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (...) ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την Πέμπτη τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ανακοινώνοντας πως θα διεξαχθεί προσεχώς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την αποστολή στρατευμάτων τα οποία θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης εναντίον του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.
Οι Μακρόν και Σίσι «συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου και για να διευκολύνουν μια αποφασιστική επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων».
Οι δύο αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν εξάλλου στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και «εκτιμούν πως το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια