Εκτεταμένα επεισόδια έγιναν στα περίχωρα της Ντάκα, της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, όταν εργάτες αποφάσισαν να διαδηλώσουν μετά την κατάρρευση του οκταόροφου κτιρίου που σκότωσε πάνω από 270 ανθρώπους.
Οι οργισμένοι εργάτες ανέτρεψαν αυτοκίνητα, επιτέθηκαν σε εργοστάσια και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε καταστήματα ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα εναντίον τους.
Τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στα εργοστάσια της Ντάκα, όπου χιλιάδες εργάτες εργάζονται στοιβαγμένοι για χαμηλά μεροκάματα έχουν προκαλέσει τη διαμαρτυρία διεθνών οργανώσεων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, μετά και τη φωτιά το Νοέμβριο σε εργοστάσιο που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους. Πρόοδος πάντως δεν υπήρξε.
Στα πάνω από 4 χιλιάδες εργοστάσια της χώρας τα οποία εργάζονται για λογαριασμό μεγάλων δυτικών επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι δουλεύουν για 38 ευρώ το μήνα. Η βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από αυτές της Κίνας και της Ιταλίας.
Αξιωματούχοι είπαν ότι αμέσως μετά την κατάρρευση, ότι πολλοί κανονισμοί κατασκευής είχαν παραβιαστεί. Οι εργαζόμενοι είχαν παρατηρήσει την προηγούμενη ημέρα μια μεγάλη ρωγμή στο κτήριο και εξέφρασαν φόβους για την ασφάλεια τους αλλά η διεύθυνση τους ανάγκασε να μπούν για να εργαστούν.
Το εργοστάσιο που κατέρρευσε επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Muhiuddin Khan Alamgir, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχουν παραβιαστεί κανόνες ασφαλείας και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.
Αλλά στους δρόμους της Ντάκα, πολλοί πιστεύουν ότι οι ιδιοκτήτες του κτιρίου και του εργοστασίου δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα.
«Τιμωρήθηκε κανείς μέχρι τώρα; Αυτοί είναι οι ισχυροί άνθρωποι που διοικούν τη χώρα», σχολίασε στο Associated Press ο Farid Ahmed, υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας.
σχόλια