Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Υπέρ της άρσης της πατέντας Πούτιν και Μακρόν- Αντιδρά το Βερολίνο

Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Υπέρ της άρσης της πατέντας Πούτιν και Μακρόν- Αντιδρά το Βερολίνο Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό τάχθηκαν τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά το Βερολίνο αντιδρά. 

 

Χθες, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση περί άρσης της πατέντας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει αυτό το θέμα.

 

«Αναμφίβολα, η Ρωσία θα υποστηρίξει μια τέτοια προσέγγιση», δήλωσε από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.

 

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα.

 

«Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες κατά την γνώμη μου αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

 

Υπέρ και ο Μακρον

 

Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν, που έως τώρα ήταν επιφυλακτικός, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

 

«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει αντίθετος με την άρση της πατέντας.

 

«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το mRNA. Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια mRNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί», εξήγησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.

 


Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπήρξε εμβολιαστικός εθνικισμός από την πλευρά της Ευρώπης. «Η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, με τις δόσεις που παραγάγαμε, περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις καταναλώσαμε για εμάς και 45 εκατομμύρια εξαγάγαμε. Σήμερα, για άλλες δόσεις που παρήχθησαν, για παράδειγμα από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, μηδέν δόσεις έχουν εξαχθεί», πρόσθεσε.


Αντιδρά το Βερολίνο

 

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αρχικά ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό στη συζήτηση για την άρση της πατέντας των εμβολίων.

 

Όμως στη συνέχεια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τάχθηκε κατά της αμερικανικής πρότασης για άρση της πατέντας των εμβολίων. Τα περισσότερα εμπόδια στην παραγωγή των εμβολίων δεν είναι η πνευματική ιδιοκτησία, αλλά η αύξηση των δυνατοτήτων παραγωγής αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. 
 

«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί πηγή καινοτομίας και πρέπει να παραμείνει έτσι στο μέλλον», δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Συμπλήρωσε ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την πρωτοβουλία COVAX, με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως.

 

ΒioNTech: Δεν θα έχει αποτέλεσμα

 

Η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή τους και τον εφοδιασμό των χωρών, εκτιμά η BioNTech.

 

«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε η εταιρεία που ανέπτυξε μαζί με τη Pfizer εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η άρση της πατέντας δεν θα έχει αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, συμπλήρωσε η BioNTech.

 

«Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επεσήμανε ακόμη σε ανακοίνωση.

 

Η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο των BioNTech/ Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό», εξήγησε η εταιρεία. Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

 

Η BioNTech υπολόγιζε αρχικά ότι θα μπορούσε να παρασκευάσει εντός του 2021 έως και 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της αλλά πλέον δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι και τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και περισσότερα από 3 δισ. το 2022. Στην ΕΕ, τα εμβόλια αυτά παρασκευάζονται σε δύο εργοστάσια, στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

 

Η εταιρεία προτιμά να μεταφέρει τεχνολογία και να δώσει στοχευμένες άδειες για να αυξήσει την παραγωγή της, επανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με περισσότερους από 15 φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως είναι οι Merck, Novartis, Sanofi και Baxter.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΑFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM