Δεν φτιάξαμε εμείς τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, δήλωσε η επικεφαλής της ουγγρικής εταιρείας BAC Consulting KFT, ενώ ειδικοί από όλο τον κόσμο επιχειρούν να κατανοήσουν πώς οργανώθηκε μια τέτοιου εύρους επίθεση σε χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ που κατείχαν pager.
Η BAC Consulting KF, με έδρα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, υποδείχθηκε από την ταϊβανέζικη Gold Apollo ως εκείνη που κατασκεύασε τους τηλεφωνικούς βομβητές που προμηθεύτηκε η Χεζμπολάχ και οι οποίοι εξερράγησαν χθες στον Λίβανο, προκαλώντας τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 2.800 μελών της οργάνωσης του Νασράλα. Οι βομβητές, όπως αναδεικνύεται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο, ήταν παγιδευμένοι με εκρηκτικά και πυροκροτητή και πυροδοτήθηκαν μέσω ενός χακαρισμένου μηνύματος που εστάλη ταυτόχρονα προς όλη την παρτίδα. Ο βομβητής χτύπησε και φωταγωγήθηκε για περίπου 10 δευτερόλεπτα και τη στιγμή που ο κάτοχός του επιχειρούσε να τον απενεργοποιήσει, γινόταν η έκρηξη.
Το NBC επικοινώνησε με την επικεφαλής της BAC που κατασκευάζει τα pagers, Κριστιάνα Μπαρσόνι Αρτσιντιάκονο, που σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkDin έχει εργαστεί για πολλές εταιρείες και οργανισμούς - μεταξύ αυτών και για την UNESCO.
Τηλεφωνικά, η γυναίκα επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία της συνεργάστηκε με τη Gold Apollo, αλλά πρόσθεσε: «Δεν κατασκευάσαμε εμείς τους βομβητές. Είμαστε απλώς οι μεσάζοντες. Νομίζω ότι το έχετε καταλάβει λάθος», πριν κλείσει το τηλέφωνο στον δημοσιογράφο.
Τι είναι ο βομβητής AR-924 που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ
Ο βομβητής είναι μία ασύρματη συσκευή που λαμβάνει τηλεπικοινωνιακά μηνύματα και τα εμφανίζει αλφαριθμητικά ή φωνητικά. Διεθνώς ονομάζεται pager, ενώ είναι γνωστό και ως beeper ή τηλειδοποιητής. Ο βομβητής AR-924 που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ, που διαφημίζεται ως «στιβαρός», περιέχει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τον διαφήμιζαν στον ιστότοπο της Gold Apollo - πριν αποσυρθούν την Τρίτη μετά την επίθεση δολιοφθοράς. Μπορεί να λάβει μηνύματα κειμένου έως και 100 χαρακτήρων.
Almost more than 1000 #pagers have exploded in #Lebanon and as per reports 8 people have died and 2750 has been injured.
— Neetu Khandelwal (@T_Investor_) September 17, 2024
The pager battery is smaller as compared to mobile battery. Just imagine the potential threat we are carrying in our pockets.
https://t.co/1kpBIXEpPQ
Η περιγραφή του προϊόντος έγραφε επίσης ότι έχει διάρκεια ζωής μπαταρίας έως και 85 ημέρες - ένας κρίσιμος παράγοντας στον Λίβανο, όπου οι διακοπές ρεύματος είναι συνηθισμένες.
Οι βομβητές διαθέτουν ήδη τρία από τα πέντε μέρη μιας βόμβας
Ένας πρώην αξιωματικός εξουδετέρωσης βομβών του βρετανικού στρατού εξήγησε ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός έχει πέντε κύρια εξαρτήματα: ένα δοχείο, μια μπαταρία, μια συσκευή ενεργοποίησης, έναν πυροκροτητή και μια εκρηκτική γόμωση.
«Ένας βομβητής έχει ήδη τρεις από αυτούς», εξήγησε ο πρώην αξιωματικός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή τώρα εργάζεται ως σύμβουλος με πελάτες στη Μέση Ανατολή.
«Θα χρειαστεί να προσθέσετε μόνο τον πυροκροτητή και τη γόμωση».
Μέχρι τη στιγμή της επίθεσης, «η μπαταρία αποτελούταν πιθανώς κατά το ήμισυ από εκρηκτική ύλη και μόνο το άλλο μισό ήταν πραγματική μπαταρία», δήλωσε ο Carlos Perez, διευθυντής πληροφοριών ασφαλείας στην TrustedSec.
Πώς η Μοσάντ κατάφερε να παγιδεύσει τους βομβητές, αναζητούν ειδικοί
Οι πρώτες εικασίες μετά τις εκρήξεις δείχνουν πως πιθανώς η Μοσάντ και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ χάκαραν το σύστημα και ηλεκτρονικά αλλά και «πρακτικά»: Πιθανόν να υπερφόρτωσαν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου των βομβητών, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν έως και τους 590 βαθμούς Κελσίου όταν αναφλεγούν.
🇱🇧 L'explosion simultanée mardi à travers le Liban de bipeurs utilisés par le Hezbollah a fait neuf morts et plusieurs milliers de blessés, dont de nombreux membres du Hezbollah. Voici ce que l'on sait de cette attaque sans précédent #AFPVertical ⤵️ pic.twitter.com/9Tw4lZ6uWU
— Agence France-Presse (@afpfr) September 18, 2024
Ωστόσο, μια σειρά από πηγές ασφαλείας και ειδικοί έχουν διαπιστώσει έκτοτε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από μια ισραηλινή επιχείρηση που διέκοψε την αλυσίδα εφοδιασμού και εισήγαγε εκρηκτικά στους βομβητές που στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν εξ αποστάσεως από το κωδικοποιημένο μήνυμα που εστάλη μαζικά.
Η υπηρεσία ξένων πληροφοριών του Ισραήλ, η Μοσάντ, είναι ο πιο προφανής ύποπτος που έχει τους πόρους για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση, πιστεύουν οι ειδικοί. «Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα μέσα στη συσκευή που έχει εκρηκτικό υλικό και τη δυνατότητα να λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσεις με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», είπε μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας.
Ο Elijah J. Magnier, ανώτερος αναλυτής πολιτικού κινδύνου με έδρα τις Βρυξέλλες, είπε ότι μίλησε με μέλη της Χεζμπολάχ που είχαν εξετάσει βομβητές δεν εξερράγησαν. Οι βομβητές φάνηκε να λαμβάνουν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που στάλθηκε σε όλες τις συσκευές και το οποίο τους προκάλεσε δόνηση και ηχητικό σήμα για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Όταν ο χρήστης πάτησε το κουμπί του βομβητή για να ακυρώσει την ειδοποίηση, τότε ακριβώς τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν. Με το σχέδιο αυτό, εξασφαλίστηκε ότι ο μαχητής της Χεζμπολάχ κρατούσε τον βομβητή τη στιγμή της έκρηξης και αυτός του προκάλεσε τη μέγιστη ζημιά.
Η πολύμηνη επιχείρηση της Μοσάντ και του Ισραηλινού Στρατού αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου παραβίαση της ασφάλειας για τη Χεζμπολάχ, η οποία υποσχέθηκε να εκδικηθεί το Ισραήλ και να συνεχίσει την υποστήριξή της στη σύμμαχο Χαμάς εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ασφαλείας είπε σήμερα ότι η επίθεση σχεδιάστηκε για μεταγενέστερη ημερομηνία ως μέρος μιας «ολοκληρωτικής επίθεσης» κατά της Χεζμπολάχ, αλλά το Ισραήλ επέλεξε να πυροδοτήσει νωρίς τους μηχανισμούς εν μέσω ανησυχιών ότι η λιβανική ομάδα είχε συνειδητοποιήσει το σχέδιο.
Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις.
Με πληροφορίες από NBC News