Ένας γκάνγκστερ με τάσεις μεγαλομανίας στο Facebook έδωσε άθελά του στο FBI πάνω από 800 υπόπτους του υποκόσμου

Ένας γκάνγκστερ με τάσεις μεγαλομανίας στο Facebook έδωσε άθελά του στο FBI πάνω από 800 ύποπτους του υποκόσμου Facebook Twitter
0

Μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή στα κινητά και ένας έλαφρως εύπιστος γκάνγκστερ με τάσεις μεγαλομανίας αποδείχτηκαν αρκετά για να πέσουν στην παγίδα του νόμου εκατοντάδες ύποπτοι και εγκληματίες του υποκόσμου.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή αστυνομία, οι μυστικοί πράκτορες του FBI και άλλων υπηρεσιών βρήκαν στο πρόσωπο του φυγά εγκληματία τουρκικής καταγωγής, τον απόλυτο influencer που θα μπορούσε να «ρίξει» στην διαδικτυακή κοινότητα σεσημασμένων μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων - την οποία ο ίδιος εμπιστευόταν - χωρίς φυσικά να γνωρίζει πως κάθε επικοινωνία έφτανε κατ’ ευθείαν στα αυτιά των διωκτικών αρχών.

Όπως δηλώνει αξιωματούχος στην Australian Telegraph, ο Χακάν Αγίκ αποτελούσε «είδωλο» στον κόσμο των social media και έχαιρε της εκτίμησης εκατοντάδων «συναδέλφων» του. Δεδομένης της αξιοπιστίας του, αποδείχθηκε ο απόλυτος Δούρειος Ίππος για το FBI.

Mυστικοί πράκτορες «έριξαν» στο διάβα του, εντέχνως, ένα κινητό με την επίμαχη εφαρμογή και ο Αγίκ, πεπεισμένος για την ασφάλεια των επικοινωνιών το σύστησε σε ανθρώπους που συναναστρεφόταν. Αυτοί τον εμπιστεύτηκαν, επιτρέποντας στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν ανενόχλητες τις συνομιλίες και παράνομες συμφωνίες.

Στην έρευνα του FBI συνεργάστηκαν οι αρχές δίωξης πολλών κρατών, οι οποίες αξιοποίησαν τα στοιχεία που τους παρείχε η εφαρμογή ΑΝΟΜ. Στις συλλήψεις εκατοντάδων υπόπτων, συμμετείχαν χιλιάδες αστυνομικοί σε πολλές χώρες. 

Ένας γκάνγκστερ με τάσεις μεγαλομανίας στο Facebook έδωσε άθελά του στο FBI πάνω από 800 ύποπτους του υποκόσμου Facebook Twitter

Συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος ήταν πεπεισμένες πως η κρυπτογραφημένη εφαρμογή ANOM ήταν αδιάβλητη. Έτσι οι αρχές κατάφεραν να κατασκοπεύσουν χιλιάδες εγκληματίες και να παρακολουθούν εκατομμύρια μηνύματα και συνομιλίες σχετικά με λαθρεμπόριο ναρκωτικών και δολοφονίες, σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το FBI «έριξε» στην μαύρη αγορά περίπου 12.000 συσκευές με προεγκατεστημένη την εφαρμογή ΑΝΟΜ, με μόνη προϋπόθεση ο κάθε νέος χρήστης να χρησιμοποιήσει έναν κωδικό πρόσβασης που θα του δώσει κάποιος που ήδη χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ των χρηστών.

Επίδειξη αδικαιολόγητου πλούτου

Ο 42χρονος Τζόζεφ Χακάν Αγίκ γεννήθηκε στην Αυστραλία από Τούρκους μετανάστες γονείς και μεγάλωσε σε φτωχό προάστιο της εργατικής τάξης, στο Σίδνεϋ.

Γνωστός στα αυστραλιανά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ο «γκάνγκστερ του Facebook», ο  Αγίκ εμφανίστηκε στο προσκήνιο πριν από μια δεκαετία περίπου, προκαλώντας εντύπωση από τον ακριβό τρόπο ζωής που λάνσαρε στα social media, χωρίς ποτέ να κρύψει τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα. Οδηγούσε αυτοκίνητα των 300.000 δολαρίων και φορούσε ρολόγια με διαμάντια. 

Αναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό όταν οι αρχές τον συνέδεσαν με υπόθεση διακίνησης ηρωΐνης. Έχει ήδη συλληφθεί μία φορά στην Κύπρο, το 2010, αλλά χάθηκαν τα ίχνη του καθώς του χορηγήθηκε εγγύηση και έκτοτε παραμένει ψηλά στις λίστες των καταζητούμενων της Αυστραλίας. Αργότερα εντοπίστηκε στην Τουρκία, όπου φέρεται να ζει με το όνομα Χακάν Ρέις έχοντας παντρευτεί μια Ολλανδή με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Η αστυνομία της Αυστραλίας τον καλεί να παραδοθεί για την δική του ασφάλεια. «Δεδομένων των απειλών με τις οποίες είναι αντιμέτωπος, θα είναι καλύτερο για εκείνον να παραδοθεί σε εμάς το συντομότερο δυνατό», λέει ο εντεταλμένος της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας Ρίς Κέρσο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ