Ενεργειακή κρίση: Τα 800 δισ. ευρώ αγγίζουν οι δαπάνες της Ευρώπης

Ενεργειακή κρίση: Τα 800 δισ. ευρώ αγγίζουν οι δαπάνες της Ευρώπης Facebook Twitter
0

Ο συνολικός λογαριασμός από τα μέτρα των ευρωπαϊκών χωρών για την ενεργειακή κρίση και τη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει σκαρφαλώσει στο δυσθεώρητο ποσό των σχεδόν 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφεραν ερευνητές σήμερα Δευτέρα.

Προέτρεψαν μάλιστα τις χώρες να προχωρούν σε πιο στοχευμένες δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον προβλέψει μέτρα ή διαθέσει δαπάνες 681 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ παράλληλα η Βρετανία διέθεσε 103 δισ. ευρώ και η Νορβηγία 8,1 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ανάλυση του think tank Bruegel.

Το σύνολο των 792 δισ. ευρώ έχει τεθεί σε σύγκριση με τα 706 δισ. ευρώ στην τελευταία αξιολόγηση του Bruegel τον Νοέμβριο, καθώς οι χώρες συνεχίζουν μέσα στον χειμώνα να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη το 2022.

Ενεργειακή κρίση: Πρώτη η Γερμανία στις δαπάνες 

Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα δαπανών, διαθέτοντας σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που επισκίασε όλες τις δαπάνες από άλλες χώρες. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες στην σχετική λίστα με τις υψηλότερες δαπάνες, αν και η καθεμία δαπάνησε λιγότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε κατά κεφαλήν βάση, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία ήταν οι πρώτες χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες. Οι δαπάνες που διέθεσαν οι χώρες για την ενεργειακή κρίση είναι πλέον στην ίδια κατηγορία με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για την COVID-19 ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η επικαιροποίηση των δαπανών για την ενέργεια έρχεται καθώς οι χώρες συζητούν τις προτάσεις της ΕΕ για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων για έργα πράσινης τεχνολογίας, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις επιδοτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ ότι η ενθάρρυνση περισσότερων κρατικών ενισχύσεων θα διαταράξει την εσωτερική αγορά της Ένωσης. Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το πακέτο ενεργειακών ενισχύσεων, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορούν να αντέξουν άλλα κράτη της ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αλλάξουν τακτική

Το Bruegel δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν εστιάσει το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης σε μη στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της λιανικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια, όπως μειώσεις του ΦΠΑ στη βενζίνη ή ανώτατα όρια τιμών λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το think tank δήλωσε ότι αυτή η δυναμική πρέπει να αλλάξει, καθώς τα κράτη εξαντλούν τον δημοσιονομικό χώρο για να διατηρήσουν μια τόσο ευρεία χρηματοδότηση.

«Αντί για μέτρα καταστολής των τιμών που αποτελούν de facto επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να προωθήσουν περισσότερο πολιτικές στήριξης του εισοδήματος που θα στοχεύουν στα δύο χαμηλότερα πεμπτημόρια της κατανομής του εισοδήματος και σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο ερευνητής Giovanni Sgaravatti.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM