Μετά από μήνες καθυστερήσεων λόγω πανδημίας, οι πρώτοι Gay Αγώνες της Ασίας διεξήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ με σχεδόν 2.400 αθλητές να αγωνίζονται.
Στην τελετή έναρξης, η Regina Ip, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του εκτελεστικού συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι οι Gay Αγώνες αντιπροσωπεύουν τη δέσμευση της πόλης για «ίσες ευκαιρίες και μη διάκριση» και επαίνεσε τα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ για τις «πολλές αποφάσεις» που εκδόθηκαν υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας την τελευταία δεκαετία.
Αυτό προκάλεσε σάλο αντιδράσεων από ακτιβιστές και δικηγόρους, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση της Ip αντιτάχθηκε σε κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις, χάνοντας σχεδόν σε κάθε υπόθεση. Από το 2018, έχουν εκδικαστεί από τα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ τουλάχιστον επτά υποθέσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με πολλές να φθάνουν στο ανώτατο δικαστήριο της πόλης.
«Γιατί εξακολουθούν να σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων πολεμώντας αυτές τις διαφορές με νύχια και με δόντια όταν ανακυκλώνουν τα ίδια επιχειρήματα και χάνουν;» είπε ο Mark Daly, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει εργαστεί σε μια σειρά από υποθέσεις.
Η Ip είπε στον Observer ότι «η κυβέρνηση είχε συμμορφωθεί με τις αποφάσεις» σε όλες τις υποθέσεις που έφτασαν στο ανώτατο δικαστήριο.
Ο David Ko, διευθυντής επικοινωνίας των αγώνων, είπε ότι η εκδήλωση δεν ακολουθούσε καμία πολιτική ιδεολογία. «Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα όπου άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα μπορούν να συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν τη διαφορετικότητα, την ένταξη και την ανθρώπινο πνεύμα».
Όμως οι Gay Αγώνες αγωνίστηκαν να μείνουν μακριά από την πολιτική. Η Ταϊβάν, το μόνο μέρος στην Ασία που έχει νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων, δεν έστειλε αντιπροσωπεία στην εκδήλωση στο Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια των αθλητών στο πλαίσιο του νόμου για την εθνική ασφάλεια.
Οι Gay Αγώνες φιλοξενήθηκαν στον απόηχο μιας σειράς νομικών νικών για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, της οποίας η επιτυχία στα δικαστήρια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον για τους ομοφυλόφιλους και τα τρανς άτομα στην ηπειρωτική Κίνα.
Τον Φεβρουάριο, το ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε αντισυνταγματική την πολιτική της απαίτησης των τρανς ατόμων να υποβληθούν σε φυλομετάβαση για να αλλάξουν το φύλο τους – η οποία απαιτείται επίσης από το νόμο στην ηπειρωτική Κίνα. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να δημιουργήσει ένα «εναλλακτικό πλαίσιο» για τη νομική αναγνώριση της ένωσης ομοφυλόφιλων, ενώ σταμάτησε να εγκρίνει τους γάμους ομοφυλοφίλων.
Αρκετές πρόσφατες υποθέσεις αφορούσαν τον Henry Li, έναν 37χρονο δικηγόρο που έγινε ακτιβιστής το 2019, όταν ο ίδιος και ο εκλιπών σύζυγός του, Edgar Ng, συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν νόμιμα μαζί στο διαμέρισμα που αγόρασε ο Ng επειδή ο Li δεν μπορούσε να εγγραφεί ως «σύζυγος» ή «μέλος της οικογένειας». Ο Ng και ο Li είχαν παντρευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017, αλλά ο γάμος τους δεν αναγνωρίστηκε νομικά στο Χονγκ Κονγκ.
Η νομική διαδικασία δεν έγινε «στην πραγματικότητα για να αγωνιστούμε για την ισότητα, ήταν ένας αγώνας να μείνουμε νόμιμα μαζί στο ίδιο μας το σπίτι», είπε ο Li, ο οποίος πιστώνει στον Ng ότι ξεκίνησε τη δικαστική επανεξέταση για να τον «προστατεύσει». Τον περασμένο μήνα, το Εφετείο έκρινε υπέρ του Li, αν και η αρχή στέγασης άσκησε έφεση.
Ο Ng ξεκίνησε επίσης μια νομική απόπειρα για να απαιτήσει ίση μεταχείριση για τα ομόφυλα ζευγάρια όσον αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα. Τον περασμένο μήνα, το Εφετείο επικύρωσε την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου υπέρ του Ng. Όμως ο Ng πέθανε το 2020, αφού αυτοκτόνησε και τα περιουσιακά του στοιχεία παραμένουν δεσμευμένα καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει έφεση.
Ο θάνατος του Ng οδήγησε σε ακόμη περισσότερες αντιδικίες αφού το νεκροτομείο αρνήθηκε να αφήσει τον Li να αναγνωρίσει το πτώμα του Ng. «Ήταν σκληρό, απάνθρωπο και ταπεινωτικό. Το πτώμα του Έντγκαρ ήταν κυριολεκτικά στο διπλανό δωμάτιο όταν μου είπαν ότι δεν είναι ο σύζυγός μου», θυμάται ο Li.
Υπέβαλε δικαστική επανεξέταση, αλλά την απέσυρε τον Οκτώβριο του 2021, αφού η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι οι ομόφυλοι σύντροφοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα από το ιατροδικαστικό γραφείο.
Η αντίσταση της κυβέρνησης να παραχωρήσει ίσα δικαιώματα στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι σύμφωνη με το Πεκίνο, αλλά έρχεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με την κοινή γνώμη στο Χονγκ Κονγκ.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο διαπίστωσε ότι το 60% των ανθρώπων υποστήριξε την ιδέα του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, έναντι 38% πριν από μια δεκαετία. Πάνω από το 70% είπε ότι το Χονγκ Κονγκ πρέπει να έχει νόμο για την προστασία από τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
Δεν είναι μόνο στα δικαστήρια που τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ωστόσο έχουν συγκρουστεί με τις αρχές. Τον Ιούλιο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Χονγκ Κονγκ ανέστειλε τη μοναδική ραδιοφωνική εκπομπή της πόλης που σχετίζεται με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, We Are Family, η οποία ήταν στον αέρα για 17 χρόνια.
Δεν δόθηκε επίσημος λόγος για την ακύρωση της εκπομπής, αλλά μετά την ψήφιση ενός αμφιλεγόμενου νόμου για την εθνική ασφάλεια το 2020, που επιβλήθηκε από το Πεκίνο για να καταπνίξει τους μήνες των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επικριτικό προς τις κινεζικές αρχές. Επίσης, η ετήσια πορεία Pride ακυρώθηκε το 2020 λόγω των περιορισμών του Covid-19, αλλά δεν δείχνει σημάδια επιστροφής αν και έχει προγραμματιστεί μια pop up έκθεση Pride.
Με πληροφορίες του Guardian