Επέτειος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο - Η επέλαση του Αττίλα όπως την έζησαν δύο 20χρονοι στρατιώτες

Επέτειος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο - Η επέλαση του Αττίλα όπως την έζησαν δύο 20χρονοι στρατιώτες Facebook Twitter
Όταν ξαναβγήκα μαζί με άλλους σε ακροαστικά φυλάκια, είδα νεκρούς, όπλα και πυρομαχικά που είχαν εγκαταλείψει...
4

Σήμερα είναι η επέτειος του «Αττίλα», της Τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, η οποία έμεινε γνωστή ως επιχείρηση Αττίλας, ήταν ειρηνευτική επέμβαση με βάση το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων, όπως οριζόταν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959. Μετά και την επιχείρηση Αττίλας ΙΙ που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου, η Τουρκία κατέλαβε το 36,2% της Κύπρου, εκτοπίζοντας 150.000 Ελληνοκυπρίους και προκαλώντας απώλειες της τάξεως των 4.500-6.000 σε στρατιώτες και άμαχους (νεκροί και τραυματίες) αλλά και πάνω από 2.000 αγνοούμενους. 

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και μετά από περιπλάνηση περίπου μιας εβδομάδας στη θάλασσα μεταξύ Ρόδου και Κύπρου το αρματαγωγό που μεταφέρει την 107 σειρά της ΕΛΔΥΚ, φτάνει στο λιμάνι της Αμμοχώστου και αποβιβάζει τους περίπου 1.200 στρατιώτες. Είναι 19 Ιουλίου του 1974.

Ανάμεσά τους ο Γιώργος Χουλιαράς και ο Γιώργος Βουρλιόγκας δύο γειτονόπουλα 20 χρόνων από τη συνοικία του Αγίου Δημητρίου στην Πάτρα, που η προηγούμενη ζωή τους δεν τους είχε κάνει φίλους, αλλά οι επόμενες ώρες, ημέρες και χρόνια τους έκαναν συμπολεμιστές.

Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ 

«Φτάσαμε μετά από μεγάλο ταξίδι, επιτέλους στην Κύπρο. Είχαμε φύγει από το λιμάνι των Κεχριών στις 14 του μήνα» αφηγείται  ο Γιώργος Χουλιαράς «και ενώ το ταξίδι ήταν περίπου τρεις μέρες, εμείς το κάναμε έξι. Στο πλοίο πάνω μάθαμε για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Αλλά κάτι οι καθησυχαστικές δηλώσεις των αξιωματικών κάτι το ανέμελο της ηλικίας, που να φανταστούμε το μετά...»

Μετά την αποβίβαση οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και χωρίστηκαν σε διαφορετικούς λόχους και μετά στους θαλάμους. Μια ήρεμη νύχτα πριν ξημερώσει η τραγωδία.

Επέτειος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο - Η επέλαση του Αττίλα όπως την έζησαν δύο 20χρονοι στρατιώτες Facebook Twitter
O Γιώργος Βουρλιόγκας

«Την ώρα που είχαμε πάει για το πρωινό ρόφημα, λίγο πριν τις έξι, ακούσαμε αεροπλάνα να πετούν πάνω από το στρατόπεδο και πριν προλάβουμε καλά-καλά να καταλάβουμε τι συμβαίνει άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες», θυμάται ο κ. Χουλιαράς. «Πρώτα οι βόμβες έπεσαν στο γήπεδο και μετά στα κτήρια. Στις 10:30 μας μάζεψαν για να κάνουμε επίθεση κατά του τουρκικού στρατοπέδου, στο Κιόνελι. Ξεκινήσαμε, προχωρήσαμε αλλά ήταν αδύνατο να συνεχίσουμε και μας είπαν να γυρίσουμε πίσω. Τα αεροπλάνα συνέχιζαν τον βομβαρδισμό ενώ είχαν αρχίσει να πέφτουν και οι αλεξιπτωτιστές. Το βράδυ μας μέτρησαν, δηλαδή φωνάζανε τα ονόματά μας και τότε κατάλαβα ότι τουλάχιστον 7 ή 8 δεν ήσαν πια μαζί μας...»

Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και την επομένη νύχτα ο στρατιώτης Χουλιαράς λαμβάνει εντολή να τοποθετηθεί σε ακροαστικό φυλάκιο. Στην ουσία δηλαδή να βγει εκτός των συρματοπλεγμάτων του στρατοπέδου και να προσπαθήσει να ακούσει ή να δει εάν πλησιάζουν οι Τούρκοι.

«Φοβήθηκα γιατί εκεί θα ήμουν μόνος μου απέναντι σε Τούρκους λοκατζήδες. Αλλά τι να κάνω, πήγα. Έπιασα θέση σε ένα μικρό ύψωμα και κάποια στιγμή άρχισα να ακούω κάτι θορύβους. Με προσοχή επέστρεψα στο στρατόπεδο και ενημέρωσα τον αρχιλοχία μου, που δεν με πίστεψε. Άντε ρε φοβητσιάρη μου είπε. Φεύγω τότε και πάω και το λέω και στον λοχαγό. Και πριν προλάβει να ειδοποιήσει ότι έρχονται, βλέπει κάποιους και τους φωνάζει "Αλτ, τις ει". Και του απαντά μια φωνή. «Τι φωνάζεις βρε βλάκα; Έλληνες είμαστε». Το άκουσα καθαρότατα, ελληνικά. Του ζητά το παρασύνθημα χωρίς να πάρει απάντηση. Και δίνει εντολή για πυρ. Εκεί πρέπει να χάσανε πολλούς, άκουγες σκουσμάρια... Όταν ξαναβγήκα μαζί με άλλους σε ακροαστικά φυλάκια, είδα νεκρούς, όπλα και πυρομαχικά που είχαν εγκαταλείψει..»

Πλάνα από την τουρκική εισβολή του 1974:

 

Μόλις 20 χρόνων πέφτουν στη φωτιά της μάχης και πυροβολούν για πρώτη φορά. Ανθρώπινους στόχους. Το θυμούνται το συναίσθημα. Εάν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η μάχη και ο πόλεμος έχουν τέτοια συναισθήματα. «Εγώ έριχνα στο ψαχνό γιατί πόλεμος ήταν, εάν δεν σκοτώσω θα με σκοτώσουν», θυμάται ο κ. Χουλιαράς αν και παραδέχεται πως το πρωί της πρώτης ημέρας «με έπιασε ταραχή. Σκέφτηκα την μάνα μου και τον πατέρα μου γιατί είχαμε χάσει και τον αδελφό μου 17 χρόνων... Σας το λέω και ανατριχιάζω, σοκαρίστηκα. Αλλά όταν άρχισε το μπαμ δεν σκεφτόμουν τίποτα. Μόνο πώς θα γλιτώσω και πόσους θα μπορέσω να ....».

Η μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη αλλά και την ψυχή του Γιώργου Βουρλιόγκα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, αφού ήταν εκεί μέχρι την ύστατη στιγμή, όταν δόθηκε η εντολή για την απαγκίστρωση.

«Ήμουν στον 2ο λόχο, τον λόχο Προμαχώνα» αφηγείται στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Φύγαμε τελευταίοι από τις θέσεις μας. Πολεμήσαμε με την ψυχή μας. Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτή. Οι Τούρκοι είχαν μέσα που εμείς δεν διαθέταμε όπως βαρέα όπλα και άρματά μάχης. Ωστόσο πολεμήσαμε μέχρι το τέλος. Είμαστε από τους τυχερούς που αν και βρεθήκαμε στη δίνη της μάχης δεν τραυματιστήκαμε. Όμως πολλά παιδιά που κατάφεραν να γυρίσουν στην Ελλάδα ήσαν τραυματίες και πολλοί είχαν ψυχολογικά τραύματα που τους ακολούθησαν στη ζωή τους...»

Ξεχνιούνται άραγε αυτές οι εμπειρίες; Τα χρόνια που περνούν, 45 σήμερα, είναι αρκετά να διαγράψουν μνήμες και σκιές ρωτάμε τον κ. Βουρλιόγκα; «Όχι δεν ξεχνιούνται, αλλά και δεν έρχονται μόλις τις αναζητήσεις. Το μυαλό μας επιστρέφει σε κείνες τις μέρες όταν βρεθούμε πάλι οι συμπολεμιστές. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην θυμηθούμε τα γεγονότα. Αλλά γενικά υπάρχουν στιγμές που ακόμη και εάν προκληθούμε από κάποιους που θέλουν να μάθουν τι έγινε τότε, δεν σου έρχεται η διάθεση να το κουβεντιάσεις. Δεν είναι μνήμες τεχνητές, αλλά βιωματικές».

Δεκαεπτά μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 1975 επιστρέφουν στην Ελλάδα, πάλι στο λιμάνι των Κεχριών. «Δεκαεπτά μήνες στην πρώτη γραμμή» όπως λένε και οι δύο χαρακτηριστικά. Και η ζωή συνεχίστηκε. Οι τότε 20χρονοι, σήμερα σε ηλικία 65 ετών έφτιαξαν τη ζωή τους, αλλά ένα κομμάτι τους έχει παραμείνει σε εκείνο το τραγικό καλοκαίρι της νεότητάς τους, στις μνήμες που ακόμη και σήμερα ανακαλούνται κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της 20ης Ιουλίου του 1974.

Το ότι δεν έχουν ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσουν αποτελεί το γεγονός ότι παραμένουν δραστήρια μέλη του συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου Ν. Αχαϊας, ο κ. Χουλιαράς από την θέση του προέδρου και ο κ. Βουρλιόγκας από τη θέση του αντιπροέδρου.

«Όλα αυτά τα χρόνια, μιλώντας με δεκάδες συμπολεμιστές μου από όλη την Ελλάδα έχουμε ένα παράπονο. Ότι δεν αναγνωρίστηκε η συμμετοχή μας και η όποια προσφορά μας εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 1974. Θα ήταν η ηθική μας ανταμοιβή. Και είναι θετικό το γεγονός ότι πρόσφατα έστω ένα τμήμα από αυτό που αποκαλείται "Φάκελος της Κύπρου" δόθηκε στη δημοσιότητα», προσθέτει ο κ. Βουρλιόγκας.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστοπία στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα καιγόταν ζωντανή στο μετρό και οι περαστικοί τραβούσαν βίντεο

Διεθνή / Δυστοπία στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα καιγόταν ζωντανή στο μετρό και οι περαστικοί τραβούσαν βίντεο

Βίντεο από το περιστατικό δείχνουν περαστικούς, καθώς και έναν ένστολο αστυνομικό, να παρακολουθούν αμέτοχοι, ενώ κάποιοι κατέγραφαν το φρικτό περιστατικό με τα κινητά τους τηλέφωνα
LIFO NEWSROOM
Σαν Φρανσίσκο: Εργαζόμενοι ξενοδοχείων συμφώνησαν σε αύξηση μισθών μετά από 3 μήνες απεργίας

Διεθνή / Σαν Φρανσίσκο: Εργαζόμενοι ξενοδοχείων συμφώνησαν σε αύξηση μισθών μετά από 3 μήνες απεργίας

Η σύμβαση εγκρίθηκε με ποσοστό 99,4% από τους εργαζόμενους, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας σειράς απεργιών που περιλάμβανε επίσης τα ξενοδοχεία Hyatt και Marriott
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Διεθνή / Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική οργάνωση που προσπαθεί να υφάνει ένα τείχος αίματος ανάμεσα σε εμάς και τους Κούρδους αδελφούς μας»
LIFO NEWSROOM
Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Ζιζέλ Πελικό θα επιστρέψει στην ανωνυμία - γεγονός δύσκολο μετά την διεθνή δημοσιότητα της δίκης και της ίδιας - ή θα επιλέξει το ρόλο της ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Μερικοί χάσανε οριστικά τους παιδικούς τους φίλους που υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ και δεν τους άκουσαν ποτέ να διηγούνται τι έγινε εκείνες τις μέρες.Άσχετα με τις ευθύνες της χούντας που τους "άνοιξε την πόρτα", ας μην ξεχνάμε ποτέ, ότι η σύγχρονη Τουρκία διατηρεί ΑΚΟΜΗ ισχυρούς πνευματικούς και εν γένει "ψυχικούς" δεσμούς με το οθωμανικό παρελθόν της.Και διεκδικεί να ικανοποιήσει ξανά τις επιθυμίες "της καρδιάς" της, μη διστάζοντας να "απειλεί" π.χ. την Ελλάδα, με την υπόμνηση ότι το 1922 "έρριξε στη θάλασσα" τους Έλληνες.Και εισβάλλοντας στην Κύπρο μια μέρα σαν σήμερα πριν 45 χρόνια, με κυβερνήτη τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗ ΕΤΖΕΒΙΤ (φανταστείτε να μην ήταν) !Το "αυτοκρατορικό-δυναστικό" δεν το έχουν αποβάλει από το εθνικό υποσυνείδητό τους οι Τούρκοι.Οπότε, σε σχέση με την Τουρκία, ας στοχεύουμε στην ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εμείς οι Έλληνες και να αφήσουμε τις αφέλειες και τις "σοσιαλιστικές αυταπάτες" σαν του πρώην ΠΘ μας Τσίπρα.
Αντιμετωπίζουμε την τουρκική ιστορία και πολιτική αποσπασματικά. Εμείς οι Έλληνες.Οι Ναζί είχαν εμπνευστεί από τους Τούρκους τις εθνικές εκκαθαρίσεις. Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσυροχαλδαίοι εχουν γνωρίσει μαζικά θάνατο και εκτοπισμους απο τους de facto ιδρυτες του ναζισμου.Ή ειδοποιός διαφορά από της ναζιστικής Γερμανίας είναι ότι η Τουρκία έχει όλη την αλαζονεία του ατιμώρητου. Δουλειά μας είναι, του κάθε ενός και κάθε μιας μεμονωμένα, να το λέμε.Η Τουρκία είναι μια κακη, επεκτατική, βίαιη και αλαζονική γείτονας. Έχει εξοντώσει και διώξει πάνω από 2.500.000 Έλληνες. Ακόμα καταπιέζει όσους Έλληνες ζουν εντός των συνόρων της. Στον Ποντο, πατρίδα των Μεγάλων Κομνηνών, ακόμα ζουν άνθρωποι που μιλάνε ποντιακά. Δεν διανοούνται να το κάνουν δημόσια.Σε χώρους δουλειάς στο εξωτερικό, σε Πανεπιστήμια, σε συνέδρια, σε chats, σε fora. Πρέπει να το λέμε. Μην ακούμε μπούρδες ότι έφταιγαν και οι Έλληνες, οι Πόντιοι, τα άστρα και οι Ελλοχίμ.Με την εισβολή στην Κύπρο σκοτώθηκε ή αγνοείται (τι πάει άραγε να πει αυτό) το 10% του πληθυσμού του νησιού. Από τους ίδιους που παράνομα πάνε να κλέψουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των Κυπρίων.Με τους Κύπριους έχουμε κοινό εθνικό ύμνο. Για λόγους προσωπικούς του Μακαρίου δεν εγινε η Ένωση.Δεν πρέπει να ζούμε στο παρελθόν. Αλλά, διάολε, πρέπει να το ξέρουμε αλλιώς θα λέμε μπούρδες για πάντα.
Ενας εχθρος παντοτε ειναι χρησιμος και ευτυχως η ιστορια μας διδασκει ποιοι αρεσκονται να διατηρουν παντα εναν εχθρο ζωντανο κοιτοντας στο χτες παρα να κοιτανε στο μελλον. Δυστυχως ξανα η ιστορια μας διδασκει που ογησει αυτο και τι τελος εχει...
Ένας εχθρός είναι πάντα πρόβλημα.Η περιγραφή ενός προβλήματος δεν σε τοποθετεί ούτε από εδώ ούτε από εκεί.Το να το κουκουλώνεις και να το κρύβεις μάλλον σε τοποθετεί κάπου.