Μπορεί η «Εποχή των Ανακαλύψεων» να έχει παρέλθει προ πολλού, αλλά ακόμη και στον 21ο αιώνα υπάρχουν περιοχές του πλανήτη που μπορούν να μας εκπλήξουν.
Κάνοντας χρήση δορυφόρων οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν κρυμμένα δάση -έκτασης περίπου αντίστοιχης με τον Αμαζόνιο- σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε περιοχές με ξερά εδάφη που είναι σε θέση να συγκρατούν μικρό ποσοστό υγρασίας.
Παλαιότερες εκτιμήσεις σχετικά με το ποσοστό των περιοχών αυτών που καλύπτονται από δάση αντιμετώπιζαν μία σειρά από προβλήματα: Για παράδειγμα, οι δορυφορικές εικόνες που χρησιμοποιούνταν στις μετρήσεις ήταν τόσο χαμηλής ανάλυσης που ήταν δύσκολο για τους επιστήμονες να ξεχωρίσουν αν πρόκειται για δέντρο, σκιά ή απλώς ένα κομμάτι χώμα.
Για να λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος, μία διεθνής ομάδα επιστημόνων πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια μελέτη χρησιμοποιώντας εικόνες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης από το Google Earth. Προκειμένου να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ευκρίνειας, αξίζει να σημειωθεί πως κάθε pixel αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι εδάφους έκτασης μικρότερης από ένα μέτρο.
Εκατοντάδες επιστήμονες και φοιτητές ανέλυσαν και πρόσθεσαν μαζί 210.000 φωτογραφίες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι περιοχές ξηρών εδαφών (drylands) φιλοξενούν 40% παραπάνω δάση από αυτό που πίστευαν μέχρι σήμερα, ήτοι 378 εκατομμύρια εκτάρια περισσότερα δέντρα στον πλανήτη.
Συμπερασματικά και σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 9% επιπλέον δασώδεις περιοχές, δηλαδή περίπου τα 2/3 του Αμαζονίου.
H εν λόγω ανακάλυψη θα βοηθήσει τους ερευνητές να βρουν τρόπους για να διατηρήσουν και ν' αποκαταστήσουν τα δάση αυτά, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κάνουν πιο ακριβείς υπολογισμούς σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.
Με πληροφορίες από Sciencemag.org
σχόλια