Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς και στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «Κατάσταση της Ένωσης», στο Κογρέσο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως οι «γελοίες μικροκομματικές έρευνες» θα κάνουν ζημιά στην οικονομική πρόοδο. «Για να υπάρξει ειρήνη και νομοθέτηση δεν μπορεί να υπάρχει πόλεμος και έρευνες» είπε στην ομιλία του.
Πάντως, την ίδια στιγμή ο Τραμπ έκανε έκκληση για συνεργασία ανάμεσα στα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα.
«Μαζί μπορούμε να σπάσουμε δεκαετίες πολιτικής ακινησίας. Μπορούμε να γεφυρώσουμε παλιές διαιρέσεις, να χτίσουμε νέες συμμαχίες, να σφυρηλατήσουμε νέες λύσεις και να ξεκλειδώσουμε το μέλλον της Αμερικής. Είναι δική μας απόφαση να το κάνουμε», τόνισε.
Ανακοίνωσε επίσης πως θα συναντηθεί ξανά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Βιετνάμ. Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές.
«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο για να το αναγκάσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι θέλει να δοθεί τέλος στην επιδημία του HIV στη χώρα του μέσα στην επόμενη δεκαετία.
«Ο προϋπολογισμός μου θα απαιτήσει από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να εξαλειφθεί η επιδημία του στις ΗΠΑ σε 10 χρόνια. Μαζί, θα νικήσουμε τον HIV στην Αμερική και πέραν αυτής», είπε.
Περίπου 38.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας στις
ΗΠΑ το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.
σχόλια