Τα τελευταία 20 χρόνια, το Παρίσι έχει υποστεί μια σημαντική φυσική μεταμόρφωση, μετατρέποντας αυτοκινητόδρομους σε ποδηλατόδρομους, προσθέτοντας χώρους πρασίνου και καταργώντας 50.000 θέσεις στάθμευσης. Το αποτέλεσμα είναι αόρατο αλλά εξαιρετικά σημαντικό για τη δημόσια υγεία
Η Airparif, μια ανεξάρτητη ομάδα που παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι στο Παρίσι τα επίπεδα των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 έχουν μειωθεί κατά 55% από το 2005, ενώ τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου έχουν μειωθεί κατά 50%. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε «κανονισμούς και δημόσιες πολιτικές», συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και την απαγόρευση των πιο ρυπογόνων οχημάτων.
Μέση συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου στο Παρίσι

Οι θερμικοί χάρτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης δείχνουν τα επίπεδα πριν από 20 χρόνια ως ένα παλλόμενο κόκκινο χρώμα - σχεδόν κάθε γειτονιά βρίσκεται πάνω από το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων. Μέχρι το 2023, η κόκκινη ζώνη είχε συρρικνωθεί σε έναν ιστό από λεπτές γραμμές σε όλη το Παρίσι και γύρω από αυτό, που αντιπροσωπεύουν τους πιο πολυσύχναστους δρόμους και λεωφόρους.
Μέση συγκέντρωση PM 2.5 στο Παρίσι

Η αλλαγή δείχνει πώς η φιλόδοξη χάραξη πολιτικής μπορεί να βελτιώσει άμεσα την υγεία στις μεγάλες πόλεις. Η ατμοσφαιρική ρύπανση περιγράφεται συχνά από τους ειδικούς σε θέματα υγείας ως σιωπηλός δολοφόνος. Τόσο τα PM 2.5 όσο και το διοξείδιο του αζώτου έχουν συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, του καρκίνου του πνεύμονα, της βρογχίτιδας και του άσθματος.
Το Παρίσι διοικείται από το 2014 από τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό, μια σοσιαλίστρια που έχει προωθήσει πολλές από τις πράσινες πολιτικές και έχει περιγράψει την επιθυμία της για ένα «Παρίσι που αναπνέει, ένα Παρίσι στο οποίο είναι πιο ευχάριστο να ζεις». Οι προτάσεις της αντιμετώπισαν αντιδράσεις - από δεξιούς πολιτικούς, από μια ένωση ιδιοκτητών αυτοκινήτων και από τους εργαζόμενους στα προάστια, οι οποίοι λένε ότι η στόχευση των αυτοκινήτων δυσχεραίνει τη ζωή τους.
Τον περασμένο μήνα, όμως, οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας ψήφισαν σε δημοψήφισμα να παραχωρήσουν επιπλέον 500 δρόμους στους πεζούς. Ένα χρόνο νωρίτερα, το Παρίσι είχε προχωρήσει σε απότομη αύξηση των τελών στάθμευσης για τα SUV, αναγκάζοντας τους οδηγούς να πληρώνουν τρεις φορές περισσότερο από ό,τι θα πλήρωναν για μικρότερα αυτοκίνητα. Η πόλη μετέτρεψε επίσης μια όχθη του Σηκουάνα από πολυσύχναστη αρτηρία σε πεζόδρομο και απαγόρευσε την κυκλοφορία των περισσότερων αυτοκινήτων από την εμπορική λεωφόρο Rue de Rivoli.
Ο Κάρλος Μορένο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne και πρώην σύμβουλος της πόλης, δήλωσε ότι η γαλλική πρωτεύουσα έχει αναπτύξει «μια αστική πολιτική βασισμένη στην ευημερία».
Με πληροφορίες από Washington Post