Μία πωλήτρια σε μεγάλη αγορά ζώων της Γουχάν φέρεται να είναι η πρώτη ασθενής με κορωνοϊό, και όχι ένας λογιστής που δεν είχε επαφή με την αγορά (αλλά η περίπτωση του οποίου συνέβαλε στην εικασία ότι ο ιός μπορεί να έχει διαρρεύσει από εργαστήριο).
Η προέλευση του κορωνοϊού παραμένει άγνωστη και σημαντική πηγή έντασης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Μια κοινή μελέτη της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φέτος δεν επιβεβαίωσε τη θεωρία ότι ο Covid-19 προήλθε από εργαστήριο, λέγοντας ότι η πιο πιθανή υπόθεση ήταν ότι ο ιός μόλυνε τους ανθρώπους «φυσικά», πιθανότατα μέσω του εμπορίου άγριας ζωής.
Ομάδα του ΠΟΥ πέρασε τέσσερις εβδομάδες στην Γουχάν με Κινέζους επιστήμονες και σε κοινή έκθεση τον Μάρτιο ανέφερε ότι ο ιός Sars-CoV-2 πιθανότατα είχε μεταδοθεί από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω άλλου ζώου, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα.
Τώρα, ο Michael Worobey επικεφαλής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science την Πέμπτη, υποστηρίζει ότι ο λογιστής, ο οποίος φέρεται να ήταν το πρώτο άτομο με Covid-19, ανέφερε ότι τα πρώτα του συμπτώματα εμφανίστηκαν στις 16 Δεκεμβρίου, αρκετές ημέρες αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά γνωστό. Όπως ισχυρίζεται η μελέτη, η σύγχυση προκλήθηκε από ένα οδοντικό πρόβλημα που είχε ένας άνδρας στις 8 Δεκεμβρίου.
«Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν μετά από πολλαπλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά Χουανάν, καθιστώντας μια γυναίκα πωλήτρια θαλασσινών εκεί το πιο πρώιμο γνωστό κρούσμα, με την έναρξη της ασθένειας στις 11 Δεκεμβρίου», σημειώνει μελέτη. Όπως αναφέρει, τα περισσότερα πρώιμα συμπτώματα συνδέονταν με την αγορά, συγκεκριμένα με το δυτικό τμήμα όπου ήταν εγκλωβισμένοι σκύλοι ρακούν και παρείχε ισχυρές ενδείξεις για την προέλευση της πανδημίας στην αγορά ζωντανών ζώων.
«Σε αυτή την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, τα μισά από τα πρώτα κρούσματα συνδέονται με ένα μέρος που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου», είπε ο Δρ Worobey και πρόσθεσε: «Γίνεται πολύ δύσκολο να εξηγηθεί αυτό το μοτίβο αν η επιδημία δεν ξεκίνησε από την αγορά».
Ο Peter Daszak, ειδικός σε ασθένειες που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του ΠΟΥ, είπε ότι πείστηκε από την ανάλυση του καθηγητή Worobey. «Αυτή η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου ήταν ένα λάθος», είπε στους Times.
Με πληροφορίες Guardian και NYTimes