Το πολικό ερευνητικό σκάφος Sir David Attenborough μπορεί πλέον να μπει για τα καλά στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς ολοκλήρωσε τις βασικές θαλάσσιες δοκιμές του και είναι έτοιμο για την πρώτη του αποστολή.
Το πλοίο έπλευσε στον Τάμεση την Τετάρτη μέσω του φράγματος Woolwich και τώρα είναι δεμένο στο Γκρίνουιτς. Εκεί, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να το δει, ενώ θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκώβη.
Το Sir David Attenborough είναι ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο. 15.000 τόνων, έχει μήκος 129 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο που κατασκευάστηκε στη Βρετανία τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μπορεί να σπάσει πάγο πάχους ως και 1 μέτρο, έχοντας ταχύτητα 3 κόμβων. Διαθέτει, επίσης, ελικοδρόμιο, γερανούς και εργαστήρια, ενώ έχει τον εξοπλισμό για υποβρύχια έρευνα και δειγματοληψία στον ωκεανό.
Το πρώτο του ταξίδι στον ωκεανό θα γίνει στην Ανταρκτική. Το πλοίο πρέπει να παραδώσει προμήθειες στην κύρια επιστημονική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Rothera, στη χερσόνησο της ηπείρου, καθώς και σε άλλους δευτερεύοντες σταθμούς που βρίσκονται γύρω από τον Νότιο Ωκεανό. Αναμένεται να κατευθυνθεί νότια στις 18 Νοεμβρίου ή γύρω στις 18 Νοεμβρίου.
Οι μηχανικοί θέλουν να ελέγξουν την απόδοσή του στον θαλάσσιο πάγο, κάτι που δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν.
Το Attenborough ήταν προϊόν διδαγμάτων που αντλήθηκαν μετά από δεκαετίες επιχειρήσεων στον παγωμένο νότο και τον βορρά, είπε ο Δρ Rob Larter. «Ο τρόπος με τον οποίο προχώρησε η επιστήμη σημαίνει ότι τώρα πρέπει να μπορείς να χειρίζεσαι πολύ μεγαλύτερο εξοπλισμό. Γι' αυτό, αυτό το πλοίο έχει αυτούς τους πολύ μεγάλους γερανούς και γερανογέφυρες», δήλωσε στο BBC News ο Βρετανός θαλάσσιος γεωφυσικός της British Antarctic Survey (BAS).
Το Attenborough θα είναι στην πρώτη γραμμή της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η ατμόσφαιρα της Γης και οι ωκεανοί θερμαίνονται και τις επιπτώσεις που θα έχει η άνοδος της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στα καλυμμένα με πάγο νερά και τα εδάφη της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.
«Μακάρι να ευχηθώ σε αυτό το πλοίο και σε όλους όσοι πλέουν με αυτό, και σε όλους τους επιστήμονες που κάνουν έρευνα στο πλοίο, καλό ταξίδι στο προσεχές ταξίδι της στην Ανταρκτική. Ξέρω ότι τα ευρήματα που έγιναν σε αυτό το πλοίο τα επόμενα χρόνια θα έχουν μεγαλύτερη αξία και σημασία για την ευημερία του κόσμου. Ας ακούσουμε την επιστήμη», τόνισε ο Δρ Rob Larter.