Η παγκόσμια οικονομία απέχει ελάχιστα από μια δεύτερη ύφεση μέσα στην ίδια δεκαετία, κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε σήμερα απότομα τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη κατά μόλις 1,7% φέτος, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να πλήττονται σφοδρά σε μια φάση που ήδη βιώνουν τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας και της αύξησης των επιτοκίων.
«Η κρίση που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη εντείνεται, καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης επιδεινώνονται», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.
Ο αυξημένος πληθωρισμός, η επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών με τα επιτόκια, η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
Ως αποτέλεσμα, «περαιτέρω αρνητικά σοκ» (από τον υψηλότερο πληθωρισμό και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική έως την αναζωπύρωση νέων γεωπολιτικών εντάσεων) θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να προκαλέσουν συνθήκες ύφεσης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,2% στη διάρκεια της πανδημικής ύφεσης του 2020, προτού ανακάμψει δυναμικά το 2021. Η τελευταία φορά που ο κόσμος βίωσε δύο υφέσεις την ίδια δεκαετία ήταν τη δεκαετία του 1930.
Ο οργανισμός δήλωσε ότι αναμένει πως η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,5% το 2023. Παράλληλα, η ευρωζώνη, η οποία πλήττεται σοβαρά από τον πόλεμο που μαίνεται στην ανατολική Ευρώπη, δεν αναμένεται να έχει ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη στην Κίνα, από την άλλη, αναμένεται να επιταχυνθεί το 2023 μετά την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό, υπολογιζόμενη σε 4,3%. Ωστόσο, και αυτή η πρόβλεψη είναι χαμηλότερη από έξι μήνες πριν, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη αστάθεια στην αγορά ακινήτων της χώρας και την ασθενέστερη ζήτηση από άλλες χώρες για προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα.
«Οι τρεις μεγάλες ατμομηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ευρωζώνη και η Κίνα - διανύουν μια περίοδο έντονης αδυναμίας», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της.
Με πληροφορίες από CNN