Στους δρόμους του Koh Samui, ενός από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ταϊλάνδης, βασιλεύει μια απόκοσμη ησυχία.
Ανάλογη η κατάσταση στον παραλιακό δρόμο της Chaweng όπου η κίνηση, τα φώτα, τα λογής μπιχλιμπίδια που ξεπρόβαλλαν από τα τουριστικά καταστήματα και, ασφαλώς, οι αμέτρητοι ξέγνοιαστοι τουρίστες έχουν δώσει τη θέση τους στη σκοτεινιά, τα κατεβασμένα ρολά και την ανησυχία.
Χιλιόμετρα κατάξανθων τροπικών ακτών είναι έρημες, όπως ακριβώς και οι ναοί και τα αξιοθέατα.
Η τρομακτική αυτή ησυχία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την περυσινή χρονιά όταν πάνω από 40 εκατομμύρια τουρίστες κατέκλυσαν την τη χώρα που φέτος αγωνίζεται να προσελκύσει ακόμα και το ένα τέταρτο του αριθμού αυτού, σύμφωνα με την Τουριστική Υπηρεσία.
Ο τουρισμός στην Ταϊλάνδη «πάγωσε» τον Απρίλιο όταν η χώρα επέβαλε απαγόρευση σε όλες τις πτήσεις από το εξωτερικό. Η χώρα του Ινδικού -που έως σήμερα έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, μετρώντας 58 θανάτους και 3.225 κρούσματα- εξετάζει ταξιδιωτικές «φούσκες» με τις γειτονικές χώρες χαμηλού επιδημιολογικού κινδύνου, οι οποίες ωστόσο είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοστούν. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά για σχεδόν όλους τους ξένους τουρίστες.
Ο ταξιδιωτικός τομέας έχει επιβιώσει κι από άλλες κρίσεις και θεομηνίες στο παρελθόν, όπως το τσουνάμι του 2004, την γρίπη των πτηνών ή την επιδημία Sars. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας είναι πρωτόγνωρες και πέραν κάθε σύγκρισης, σημειώνει ο Tanes Petsuwan, υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Τουρισμού.
Όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, τα τουριστικά έσοδα κατέγραψαν πτώση γύρω στο 20% ενώ φέτος αυτή η απώλεια αναμένεται στο 80% καθώς η οικονομία της Ταϊλάνδης εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τον τουρισμό που υπολογίζεται γύρω στο 20% του ΑΕΠ. Περίπου 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στη βιομηχανία του τουρισμού - μεταφορές, πρακτορεία, εστίαση και ξενοδοχεία.
Με πληροφορίες από Guardian