Η εξέλιξη της τεχνολογίας συνεχίζει να μεταμορφώνει πολλές πτυχές της ζωής μας και οι ερωτικές σχέσεις δεν αποτελούν εξαίρεση, καθώς τα social media δημιουργούν τις προοπτικές για φαινομενικά αθώες πράξεις, όπως ένα like σε μία φωτογραφία συναδέλφου, που μπορεί να ερμηνευτούν από κάποιους ως μία μορφή «μικρο-απιστίας».
Τι είναι η μικρο-απιστία
Ο όρος μικρο-απιστία (microcheating στα αγγλικά), τον οποίο καθιέρωσε η Αυστραλή ψυχολόγος Μέλανι Σίλινγκ, περιγράφει συμπεριφορές που μπορεί να μη συνάδουν με τον παραδοσιακό ορισμό της απιστίας, αλλά συχνά παραμένουν κρυφές ανάμεσα σε συντρόφους.
Μπορεί να περιλαμβάνει:
- Συχνή ανταλλαγή μηνυμάτων με τρίτους
- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αναρτήσεις κάποιου στα social media
- Προσωπικές εξομολογήσεις σε άτομα εκτός σχέσης
- Ή ακόμα και την επιλογή να ντυθεί κανείς με ιδιαίτερο τρόπο για να εντυπωσιάσει συγκεκριμένο άτομο.
Η ψυχολόγος Άμπι Μέντκαλφ σημειώνει ότι στη σημερινή εποχή, το μεγαλύτερο ποσοστό μικρο-απιστίας εμφανίζεται μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα social media, συχνά χωρίς την πρόθεση για κάτι «μεγαλύτερο», αλλά με προοπτική να εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο.
Γιατί δημιουργεί πρόβληματα
Με τα πρότυπα των σχέσεων να αλλάζουν και έννοιες όπως η πολυγαμία να γίνονται πιο ορατές, κάποιες συμπεριφορές ίσως μοιάζουν ακίνδυνες. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.
Όπως εξηγεί η Μέντκαλφ, ακόμα και αν κάτι δεν έχει τεθεί ρητά ως «απαγορευμένο», μπορεί να θεωρηθεί προδοσία αν γίνεται χωρίς γνώση του/της συντρόφου, αν αφαιρεί ενέργεια από τη σχέση ή αν θα τον/την ενοχλούσε αν το μάθαινε.
Η ίδια συμβουλεύει να αποφεύγεται η παρόρμηση για «έλεγχο» ή παρακολούθηση, γιατί συνήθως υποδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης. Το κριτήριο, λέει, θα πρέπει να είναι: «Πώς με αντιμετωπίζει ο/η σύντροφός μου; Με βάζει προτεραιότητα;»
Ο ψυχοθεραπευτής Γουίλιαμ Σρούντερ σημειώνει ότι κάθε σχέση έχει τα δικά της όρια, κάποια που έχουν συζητηθεί ρητά και άλλα που ισχύουν άρρητα. Όπως λέει, η σύγχρονη ψηφιακή καθημερινότητα έχει διευρύνει τη «γκρίζα ζώνη» ανάμεσά τους. Ιδιαίτερα για ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω εφαρμογών γνωριμιών, είναι κρίσιμο να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει αποκλειστικότητα. Περιλαμβάνει το να διαγράψει κανείς την εφαρμογή; Να σταματήσει την επικοινωνία με άλλους; Να αποφεύγει το φλερτ ή τις επαφές στα social media;
Σημάδια και αντιμετώπιση
Αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως αυξημένη μυστικοπάθεια γύρω από τη χρήση του κινητού ή η πολύωρη ενασχόληση με τα social media, μπορεί να είναι ενδείξεις ότι κάτι έχει αλλάξει. Ωστόσο, η προσέγγιση δεν πρέπει να είναι κατηγορηματική.
Ο Σρούντερ προτείνει η ανησυχία να εκφράζεται με ανοιχτή διάθεση, για παράδειγμα λέγοντας: «Παρατήρησα ότι ασχολείσαι περισσότερο με το κινητό σου τελευταία και δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό. Με απασχολεί».
Η μικρο-απιστία, υποστηρίζει, μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, συχνά επειδή κάποιος αναζητά τον ενθουσιασμό ή την επικύρωση που προσφέρει μια νέα γνωριμία. Δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος μιας σχέσης.
Με πληροφορίες από Associated Press