Η Τουρκία αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για την αγορά των μαχητικών F-16, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε αναφορικά με τα F-16 ότι υπήρξε σχετική υπόσχεση από την αμερικανική πλευρά.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «το Kοινοβούλιό μας, μετά την υπόσχεση που μας δόθηκε, ψήφισε δόξα τω Θεώ με συντριπτική πλειοψηφία». Συμπλήρωσε πως «μου ήρθε χθες (σ.σ. ο νόμος για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Το υπέγραψα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ. Την προηγούμενη ημέρα, ο Μπάιντεν έστειλε γραπτή εντολή -τρόπον τινά- τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στο άλλο Κοινοβούλιο (sic), εκφράζοντας το αίτημα του να προχωρήσουν τα κοινοβούλιά τους το συντομότερο δυνατό».
Περιμένουμε, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «το αποτέλεσμα που θα προκύψει από εκεί το συντομότερο δυνατό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποστολής των F-16 στην Τουρκία, καθώς και όλη τη διαδικασία επισκευής και συντήρησης». Επίσης, τόνισε πως «ο υπουργός Εξωτερικών μου παρακολουθεί στενά το θέμα».
Σημείωσε ακόμη ότι «τόσο ο Καναδάς όσο και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι αυτό το βήμα ήταν πολύ θετικό όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας και αποτελεί πηγή ισχύος για το ΝΑΤΟ».
Ερντογάν: Υπέγραψε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κίνηση που ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Σημειώνεται ότι η χώρα μαζί με τη Φινλανδία έκαναν πέρυσι μαζί αίτηση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρότι η Τουρκία έδωσε το «πράσινο φως» για τη Φινλανδία, προέβαλε ενστάσεις για τη Σουηδία, υποστηρίζοντας ότι η Στοκχόλμη προστατεύει οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές. Τελικά στις 26 Δεκεμβρίου του 2023, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής είπε το «ναι» για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ