Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά θάλασσα, από drones των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.
Δύο πετρελαιοφόρα και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεαν στην Ερυθρά θάλασσα έγιναν στόχος drones χθες. Επίσης, χημικό δεξαμενόπλοιο επλήγη σε θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Ινδίας από «drone εφόδου που σηκώθηκε από το Ιράν».
Μετά την επίθεση στο χημικό δεξαμενόπλοιο Chem Pluto ανοιχτά της Ινδίας, προκλήθηκε φωτιά, η οποία κατασβέστηκε, ενώ δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Το πλοίο είναι υπό σημαία Λιβερίας, ανήκει σε ναυτιλιακή της Ιαπωνίας και το διαχειρίζεται ολλανδική εταιρεία.
H Wall Street Journal αναφέρει πως η εν λόγω ολλανδική εταιρεία συνδέεται με τον Ισραηλινό μεγιστάνα των θαλάσσιων μεταφορών, Ιντάν Οφέρ. Η επίθεση σημειώθηκε 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ινδικού λιμανιού Βερεβάλ. Το ινδικό πολεμικό ναυτικό έστειλε στην περιοχή αεροσκάφος και πολεμικό πλοίο, για να συνδράμουν το Chem Pluto.
Ακόμη δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για τη συγκεκριμένη επίθεση, που έρχεται έπειτα από σειρά πληγμάτων με drones και πυραύλους που έχουν εξαπολύσει στην Ερυθρά θάλασσα οι Χούτι. Τον Νοέμβριο ισραηλινό εμπορικό πλοίο υπέστη ζημιές στον Ινδικό Ωκεανό έπειτα από επίθεση με drone, για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν.
Ερυθρά θάλασσα: Επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα
Χθες, Σάββατο, πετρελαιοφόρο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στην Ερυθρά θάλασσα. Το MN Saibaba, με σημαία Ινδίας το οποίο ανήκει σε εταιρεία της Γκαμπόν, επλήγη από drone που προήλθε από περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι, σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Επίσης χθες το τάνκερ MV Blaamanen- με σημαία Νορβηγίας- δέχθηκε επίθεση από drone των Χούτι, το οποίο δεν το έπληξε, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτές ήταν η 14η και η 15η επίθεση αντίστοιχα εναντίον εμπορικών πλοίων που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά θάλασσα από τις 17 Οκτωβρίου, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε drones
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Laboon κατέρριψε χθες τέσσερα drones των Χούτι που κινούνταν προς την κατεύθυνσή του, στο νότιο τμήμα της Ερυθράς θάλασσας.
Επίσης, οι Χούτι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων που δεν πέτυχαν τους στόχους τους, πέρα από την επίθεση με τα drones στα δύο πετρελαιοφόρα, ανέφερε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM).
Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν την πορεία των πλοίων τους, με συνέπεια το ταξίδι να έχει μεγαλύτερο κόστος, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούτι σε εμπορικά πλοία.
On December 23 two Houthi anti-ship ballistic missiles were fired into international shipping lanes in the Southern Red Sea from Houthi controlled areas of Yemen. No ships reported being impacted by the ballistic missiles.
— U.S. Central Command (@CENTCOM) December 24, 2023
Between 3 and 8 p.m. (Sanaa time), the USS LABOON (DDG… pic.twitter.com/jcBisbXBaS
Λονδίνο και Ουάσινγκτον κατηγορούν το Ιράν
Χθες, αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, θα γίνουν επικίνδυνες και άλλες θαλάσσιες οδοί.
«Με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων οδών ναυσιπλοΐας», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί.
«Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών», συμπλήρωσε, δίχως να δώσει διευκρινήσεις για αυτό τον ισχυρισμό.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Παρασκευή το Ιράν ότι εμπλέκεται ενεργά στον σχεδιασμό των επιθέσεων στην Ερυθρά θάλασσα, παρέχοντας στους αντάρτες Χούτι «σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό», χωρίς τον οποίο «θα δυσκολεύονταν να εντοπίσουν και να πλήξουν» τα πλοία. Η Τεχεράνη αρνείται ότι διαθέτει στρατιωτικό υλικό στους αντάρτες, τους οποίους στηρίζει πολιτικά.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, επίσης κατηγόρησε το Ιράν ότι ασκεί «μια εντελώς κακόβολου επιρροή» στην περιοχή και τον κόσμο. «Αυτό είναι αναμφίβολο», επεσήμανε μιλώντας στην Sunday Telegraph.
«Υπάρχουν οι Χούτι, η Χεζμπολάχ, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζει το Ιράν στο Ιράκ που επιτίθενται σε βρετανικές και αμερικανικές βάσεις. Και φυσικά η Χαμάς. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το Ιράν να λάβει ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα: η κλιμάκωση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου την επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά θάλασσα, για την υπεράσπιση της ναυσιπλοΐας. Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα σταλεί φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, για να συμμετάσχει στην επιχείρηση.