Οι χώρες παραμένουν «επικίνδυνα απροετοίμαστες» για την επόμενη πανδημία, προειδοποίησε σήμερα το παγκόσμιο δίκτυο του Ερυθρού Σταυρού.
Σημείωσε δε, ότι οι μελλοντικές κρίσεις στον τομέα της υγείας θα μπορούσαν επίσης να έρθουν αντιμέτωπες με ολοένα και πιο πιθανές καταστροφές, που σχετίζονται με το κλίμα.
Παρά τα τρία «βάναυσα» χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι χώρες «στερούνται σοβαρά» ισχυρών συστημάτων ετοιμότητας, όπως δήλωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).
Το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο παγκοσμίως ανέφερε ότι το να χτιστεί εμπιστοσύνη, ισότητα και τοπική δράση είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρξει ετοιμότητα στην επόμενη υγειονομική κρίση.
«Οι χώρες παραμένουν επικίνδυνα απροετοίμαστες για μελλοντικά κρούσματα», ανέφερε η IFRC, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις σήμερα δεν είναι πιο προετοιμασμένες από ό,τι ήταν το 2019.
Πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για «πολλαπλούς κινδύνους, όχι μόνο έναν».
Το ανθρωπιστικό δίκτυο υπογραμμίζει δε, ότι η αύξηση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με το κλίμα και τα κύματα επιδημιών κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, μεταξύ των οποίων ο κορωνοϊός, δεν είναι παρά μόνο ένα παράδειγμα.
Για τον Ερυθρό Σταυρό, τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα και «η δυνατότητά μας να τα αντιμετωπίσουμε είναι περιορισμένη».
Το ανθρωπιστικό δίκτυο εξέδωσε δύο εκθέσεις με συστάσεις για τον μετριασμό μελλοντικών τραγωδιών επιπέδου κορωνοϊού, τρία χρόνια μετά την ανακήρυξή του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
«Η πανδημία του Covid-19 θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για την παγκόσμια κοινότητα ώστε να προετοιμαστεί τώρα για την επόμενη υγειονομική κρίση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της IFRC Jagan Chapagain.
«Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι προ των πυλών. Αν η εμπειρία του Covid-19 δεν επιταχύνει τα βήματά μας προς την ετοιμότητα, τι θα γίνει;» διερωτήθηκε.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι μεγάλοι κίνδυνοι βλάπτουν περισσότερο αυτούς που είναι ήδη ευάλωτοι ενώ τόνισε ότι το να αφήνεις τους φτωχότερους λαούς εκτεθειμένους είναι «αυτοκαταστροφικό», καθώς μια ασθένεια μπορεί να επιστρέψει σε πιο επικίνδυνη μορφή.
Καταρρέει η εμπιστοσύνη, λέει ο Ερυθρός Σταυρός
Το διεθνές δίκτυο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε ακόμα ότι εάν οι άνθρωποι εμπιστεύονται τα μηνύματα για την ασφάλειά τους (από κυβερνήσεις, υγειονομικούς παράγοντες κλπ), τότε θα είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τα μέτρα της δημόσιας υγείας και να αποδεχτούν τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, η οργάνωση επισήμανε τη σημαντικότητα της εμπιστοσύνης με την πάροδο του χρόνου. Υπογράμμισε δε, ότι η ανταπόκριση σε τέτοιες κρίσεις «δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη φορά για να χτιστεί η εμπιστοσύνης».
Ανέφερε ακόμη ότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε ευδοκιμήσει και επιδεινώσει τις ανισότητες, με κακή υγιεινή, υπερπληθυσμό, έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες, και τον υποσιτισμό που δημιουργούν τις συνθήκες για την ανάπτυξη ασθενειών.
«Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει την ανισότητα στην υγεία και τις κοινωνικοοικονομικές ευπάθειες πολύ πριν από την επόμενη κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ανθρωπιστικό δίκτυο είπε επίσης ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να εκτελέσουν το σωτήριο έργο τους, καθώς εκεί ξεκινούν και τελειώνουν οι πανδημίες.
Ζήτησε δε, την ανάπτυξη προϊόντων αντιμετώπισης μιας πανδημίας, που είναι φθηνότερα και ευκολότερα στην αποθήκευση και τη διαχείριση.
Έως το 2025, όπως ανέφερε, οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν την εγχώρια χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας κατά 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και την παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας κατά τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια ετησίως.
Όπως ανέφερε το δίκτυό του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου παγκοσμίως έχει προσεγγίσει περισσότερους από 1,1 δισ. ανθρώπους τα τελευταία τρία χρόνια για να τους βοηθήσει να παραμείνουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.
Με πληροφορίες του AFP