Μετά από την αρχική διαφωνία και αλλεπάλληλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για την οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας κορωνοϊού.
Μισό τρισεκατομμύριο ευρώ θα γίνει άμεσα διαθέσιμο για τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί από την κρίση. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία συμφώνησαν ότι ο μοναδικός όρος για την καταφυγή μιας χώρας στα κεφάλαια του ESM θα είναι η δέσμευσή πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για υγειονομικές υπηρεσίες, τις ανάγκες περίθαλψης και δράσεις πρόληψης, «άμεσα ή έμμεσα».
Παράλληλα θα αξιοποιηθεί το ταμείο SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 100 δισ. ευρώ, για την υποστήριξη εργαζομένων ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως αναφέρεται, το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη μετά την πανδημία, «θα είναι προσωρινό και έκτακτο και θα στοχεύει ανάλογα με το κόστος που καλείται να επωμιστεί κάθε κράτος - μέλος στην κρίση του Covid-19». Αν και γίνεται σαφής αναφορά και σε μελλοντική χρήση «καινοτόμων εργαλείων», χωρίς όμως να προβλέπονται ευρω-ομόλογα.
«Μας πήρε συνολικά 16,5 ώρες συζητήσεων, και πολλές ώρες τεχνικής δουλειάς, αλλά τελικά τα καταφέραμε» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι «πρώτη γραμμή άμυνας» κατά των συνεπειών της πανδημίας παραμένουν τα εθνικά μέτρα, που αθροιστικά θα ανέλθουν σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
Από την πλευρά της, η ΕΕ φροντίζει για τρία «δίχτυα ασφαλείας»: το ταμείο SURE για τους εργαζόμενους, ένα πρόγραμμα για επιχειρήσεις με εγγυήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και ένα για τα κράτη-μέλη με κεφάλαια ύψους 2% του ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους-μέλους, συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων. Ο Σεντένο είπε πως τα επόμενα βήματα θα είναι το ταμείο ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός της ΕΕ.
Νωρίτερα, σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με ευνοϊκούς όρους. «Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις του προέδρου του Μάριο Σεντένο με τους υπουργούς οικονομικών της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
O Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για «μία ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού». Όπως τόνισε, «να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες».
σχόλια