Στη χθεσινή συνεδρίαση, το Eurogroup διαβεβαίωσε πως θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία κορωνοϊού που απειλεί την υγεία των πολιτών αλλά και την οικονομία.
Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται πως τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης που έχουν ήδη ανακοινωθεί, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζουν το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ ενώ υπογραμμίζεται η δέσμευση για την παροχή ρευστότητας ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, μέσω δημοσίων εγγυήσεων και αναβολής φορολογικών υποχρεώσεων.
Οι υπουργοί Οικονομικών χαιρέτισαν την εισήγηση της Κομισιόν για την ευέλικτη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε να στηριχθούν τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα. Παράλληλα υποδέχθηκαν θετικά την προοπτική ενεργοποίησης της ρήτρας γενικής εξαίρεσης (επί της ουσίας αναστολή του Συμφώνου) που, αν απαιτηθεί, θα επιτρέψει περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, διατηρώντας παράλληλα την βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, δεσμεύθηκε να εξετάσει τρόπους με τους οποίους ο ESM μπορεί να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση προς το παρόν. Ο κ. Ρέγκλινγκ μίλησε «δραματικούς καιρούς», λέγοντας ότι ο Μηχανισμός διαθέτει ένα «περίσσευμα» 410 δισεκατομμυρίων ευρώ και μία πληθώρα από χρηματοδοτικά προγράμματα που ως τώρα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
«Θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας και το νόμισμά μας, ό,τι και να συμβεί και με οτιδήποτε μέσο διαθέτουμε», διεμήνυσε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν θα σταθεί εμπόδιο στην καταπολέμηση του ιού και των οικονομικών του συνεπειών», τόνισε, με αρκετούς αναλυτές να σχολιάζουν ωστόσο την έλλειψη αποφάσεων για συγκεκριμένα νέα μέτρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, το πρώτο πακέτο μέτρων σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει δέσμευση για ρευστότητα ίση τουλάχιστον με το 10% του ΑΕΠ. Σε αυτό περιλαμβάνονται άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση της νόσου COVID-19, στήριξη ρευστότητας σε επιχειρήσεις και στήριξη στους εργαζομένους που πλήττονται.
Όπως σχολίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες καθώς:
-Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη- μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
-Συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας.
-Τα κράτη μέλη μπορούν θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομικών- κυρίως φορολογικών- μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας.
«Σήμερα, το Eurogroup πραγματοποίησε την τακτική συνεδρίασή του, η οποία ήταν, κατά κύριο λόγο, εστιασμένη στην αντιμετώπιση της κρίσης από την εξάπλωση του κορωνοϊού», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Εκφράσαμε ομόφωνα, την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να ανταποκριθούμε, έγκαιρα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία, από την εξάπλωση της νόσου [...] Η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει πλέον τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να αναλάβει, άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει επιπρόσθετα, σημαντικά μέτρα που απορρέουν από τη απόφαση του Eurogroup.
«Οι σημερινές αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες» είπε ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας πως δεν υφίσταται φέτος στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, ενώ οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε από την πλευρά του ότι «δουλειά μας είναι να αντικαταστήσουμε τον φόβο με εμπιστοσύνη», αναγνωρίζοντας πως η παγκόσμια κρίση «θα απαιτήσει άνευ προηγουμένου συντονισμό στα δημοσιονομικά».
σχόλια