Εξελίξεις για τη Βενεζουέλα - Οι ΗΠΑ συγκαλούν εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εξελίξεις για τη Βενεζουέλα - Οι ΗΠΑ συγκαλούν εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας Facebook Twitter
0

Αποφασισμένες για δράση στη Βενεζουέλα δείχνουν οι ΗΠΑ καθώς σήμερα ζήτησαν να συγκληθεί αύριο Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ουάσινγκτον πιέζει το 15μελές Συμβούλιο να ζητήσει επισήμως τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, στη Βενεζουέλα, κάτι που οδήγησε τη Ρωσία να καταθέσει ένα δικό της προσχέδιο ψηφίσματος.

Είναι ασαφές προς το παρόν αν και πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία οποιοδήποτε από αυτά τα ψηφίσματα.

Την ίδια ώρα, η Ομάδα της Λίμα, η πλειονότητα των μελών της οποίας διάκειται εχθρικά απέναντι στον  Νικολάς Μαδούρο, ξεκίνησε σήμερα στην Μπογοτά μια κρίσιμη σύνοδο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην κρίση στη Βενεζουέλα, στην οποία συμμετέχουν ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

«Στο πλαίσιο της Ομάδας της Λίμα, αγωνιζόμαστε προκειμένου η λύση αυτή να είναι ειρηνική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Περού, Ούγο ντε Σέια, κατά την έναρξη της συνόδου.

«Επιβεβαιώσαμε πολλές φορές τη δέσμευσή μας για τη δημοκρατική μετάβαση και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κολομβιανής διπλωματίας και οικοδεσπότης της συνόδου, Κάρλος Χόλμς Τρουχίγιο.

Πρόσθεσε πως, με την υποστήριξη της Ομάδας της Λίμα, ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κολομβία «καταβάλλουν μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για να ελαφρύνει, αν και μόνο εν μέρει, τη σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τους Βενεζουελάνους».

Όμως ο υπουργός κατήγγειλε την κυβέρνηση Μαδούρο η οποία αντέδρασε με «τη χρήση βίας και μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες».

Ο Ούγο ντε Σέια πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα να λάβουμε περισσότερα μέτρα για να απομονώσουμε το καθεστώς∙ μέτρα πιο ξεκάθαρα που αυξάνουν την πίεση, και είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε πιο κατηγορηματικές θέσεις, να δράσουμε στο πολιτικό επίπεδο, στο οικονομικό επίπεδο».

Ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο περίπου πενήντα χώρες έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, κάλεσε στο Σαββατοκύριακο να «εξεταστούν όλες οι επιλογές» εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, η επανεκλογή του οποίου χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του προϊόν απάτης.

Η Ομάδα της Λίμα, που αποτελείται από 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής και τον Καναδά, δημιουργήθηκε το 2017 προκειμένου να προωθήσει μια διέξοδο στην κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, πρώην δύναμη στον πετρελαϊκό τομέα. Δεν έχει αναγνωρίσει τη δεύτερη θητεία του Μαδούρο που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ομάδας της Λίμας να προκρίνουν την οδό του «διαλόγου» για την εξεύρεση μιας διεξόδου στην κρίση στη Βενεζουέλα.

«Πρόεδροι της Ομάδας της Λίμα: με όλο τον σεβασμό στις διαφορετικές πολιτικές μας και ως δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες, σας ζητώ να αναζητήσετε μια επίλυση μέσω διαλόγου ως επιλογή προκειμένου να σώσετε ζωές και να αποτρέψετε το ενδεχόμενο ο πόλεμος να οδηγήσει στην καταστροφή της AL (Λατινικής Αμερικής) μας», αναφέρει ο Βολιβιανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Ευρώπη δεν θέλει στρατιωτική επέμβαση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα και βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στη χώρα αυτή, δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Θα πρέπει να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό συζητάει σήμερα στην Μπογοτά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τους συμμάχους τους της Ομάδας της Λίμας μέτρα για να αναγκαστεί ο Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η θέση της ΕΕ καθορίσθηκε από τους υπουργούς της επί των Εξωτερικών στη διάρκεια συνεδρίασής τους την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Αποκλείσαμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιαδήποτε αποδοχή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα», είχε ανακοινώσει η Φεντερίκα Μογκερίνι μετά τη συνεδρίαση αυτή.

«Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα πως δεν θα υποστηρίξουμε και πως θα καταδικάσουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση», προειδοποίησε χθες, Κυριακή, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει μια «ειρηνική και δημοκρατική λύση στη Βενεζουέλα (...) που να αποκλείει προφανώς την προσφυγή στη βία» και εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή στους κόλπους της διεθνούς ομάδας επαφής, υπενθύμισε σήμερα η εκπρόσωπος της Μογκερίνι.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM