Το Κατάρ αποσύρεται από μεσολαβητής στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.
Όπως εξήγησαν οι αξιωματούχοι, το Κατάρ θα συνεχίσει τις εργασίες όταν Χαμάς και Ισραήλ «δείξουν προθυμία» να διαπραγματευτούν. Ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως αυτή η εξέλιξη έρχεται αφού ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δεχόταν πλέον την παρουσία εκπροσώπων της Χαμάς στο Κατάρ, κατηγορώντας την παλαιστινιακή πλευρά ότι απέρριψε νέες προτάσεις για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
«Το Κατάρ ενημέρωσε τα μέρη πριν από 10 ημέρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας, ότι θα σταματήσει τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε αυτόν τον γύρο. Το Κατάρ θα ξαναρχίσει αυτές τις προσπάθειες όταν τα μέρη δείξουν την προθυμία και τη σοβαρότητα να τερματίσουν τον βάναυσο πόλεμο», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.
Η Χαμάς έχει βάση στην πρωτεύουσα του Κατάρ από το 2012, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από αίτημα της κυβέρνησης Ομπάμα, αν και αυτές οι αναφορές διαψεύστηκαν από αξιωματούχους της Χαμάς. Το μικρό αλλά ισχυρό κράτος του Κόλπου είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Φιλοξενεί μια μεγάλη αμερικανική αεροπορική βάση και έχει διεξαγάγει πολλές λεπτές πολιτικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ αυτών με το Ιράν, τους Ταλιμπάν και τη Ρωσία.
Μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, το Κατάρ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε συνομιλίες- αν και είναι ανεπιτυχείς μέχρι στιγμής- για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα που ξέσπασε πριν από έναν χρόνο. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών στα μέσα Οκτωβρίου απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία, με τη Χαμάς να απορρίπτει μια βραχυπρόθεσμη πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Η ομάδα ζητούσε πάντα τον πλήρη τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Το Ισραήλ έχει επίσης, κατηγορηθεί ότι απέρριψε συμφωνίες.
«Η έκκληση για εκδίωξη της Χαμάς από το Κατάρ φαίνεται να είναι μια προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν να επιβάλει κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο» σχολιάζει το BBC. Εάν η Χαμάς αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τη Ντόχα, δεν είναι σαφές πού θα βασίσει το πολιτικό της γραφείο. Ο βασικός σύμμαχός του, το Ιράν, θα ήταν μια επιλογή, αν και η δολοφονία του πρώην ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο υποδηλώνει ότι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο από το Ισραήλ εάν εδρεύουν εκεί.
Μια πιο πιθανή επιλογή θα ήταν η Τουρκία. Ως μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και ως κράτος με πλειοψηφία σουνιτών, θα έδινε στην ομάδα μια βάση από την οποία θα λειτουργούσε με σχετική ασφάλεια. Τον περασμένο Απρίλιο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φιλοξένησε τον τότε πολιτικό αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και την αντιπροσωπεία του στην Κωνσταντινούπολη, όπου μίλησαν για «το τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η επαρκής και αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και μια δίκαιη και διαρκής ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή».
Με πληροφορίες από BBC