Explainer: Γιατί η Ρωσία απέλασε 8 Έλληνες διπλωμάτες; Η ουσία και το παρασκήνιο

Explainer: Γιατί η Ρωσία απέλασε 8 Έλληνες διπλωμάτες; Η ουσία και το παρασκήνιο Facebook Twitter
0

Τι συνέβη χθες;

H Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες personae non gratae, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελληνική βοήθεια στην Ουκρανία - και όχι μόνο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τούς έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ποιοι είναι οι Έλληνες διπλωμάτες που απελαύνει η Ρωσία;

Για να είμαστε ακριβείς, οι επτά είναι διπλωμάτες και ένας ανήκει στο διοικητικό προσωπικό. Πρακτικά θα απελαθεί το πολιτικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας, μεταξύ των οποίων είναι και το «Νο2», ο Σταύρος Βενιζέλου. Παράλληλα, απελαύνεται ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στη Μόσχα, Νίκος Κρίκος. 

Και η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ο μόνος λόγος;

Όχι βέβαια. Τον Απρίλιο η Ελλάδα είχε απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, και ενώ ΕΕ, ΗΠΑ και G7 προετοίμαζαν ακόμα πιο βαριές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά της οικογένειας του Πούτιν στοχευμένα. 

Ποιοι είχαν απελαθεί τότε;

Δώδεκα Ρώσοι διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, που είχαν κηρυχθεί personae non gratae.

Πώς είχε αντιδράσει η Ρωσία;

Όπως ήταν αναμενόμενο: το Κρεμλίνο είχε διαμαρτυρηθεί κατηγορώντας την Ελλάδα για «αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών σχέσεων», και απειλούσε πως η ενέργεια εκείνη δεν θα έμενε χωρίς συνέπειες.

Πόσους διπλωμάτες είχε η Ελλάδα στη Ρωσία και πόσους η Ρωσία στην Ελλάδα;

Πριν αρχίσουν οι διμερείς απελάσεις, η Ελλάδα είχε διπλωματικό δυναμικό 35 ανθρώπων στη Ρωσία (σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ) ενώ οι αντίστοιχες ρωσικές διπλωματικές αρχές στην Ελλάδα αριθμούσαν περί τα 120 άτομα.

Και τώρα;

Τώρα, με τόσους Έλληνες που απελάθηκαν, πρακτικά οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Ρωσία ξέμειναν, σε μεγάλο βαθμό, από διπλωμάτες.

Θα υπάρξουν κι άλλες κυρώσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα;

Ναι. Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ενημέρωσε την πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Αικατερίνη Νασίκα και «για άλλα βήματα, που λαμβάνονται από τη ρωσική πλευρά και σχετίζονται με τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας στη Ρωσία.»

Το Κρεμλίνο τι ακριβώς λέει;

Κάνει λόγο για «ευθεία συνέπεια των μη φιλικών ενεργειών, την πρωτοβουλία των οποίων είχαν οι Αρχές της Ελλάδας». Η Ρωσία επιρρίπτει «ολόκληρη την ευθύνη» αποκλειστικά στην Αθήνα και διαμηνύει ότι «σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής» η Μόσχα διατηρεί το «δικαίωμα σε απαντητική αντίδραση».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τις διμερείς σχέσεις;

Ακόμα μεγαλύτερη απόσταση και επισημοποίηση της «ψύχρας». Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο αρμόδιος για τις ελληνορωσικές σχέσεις, Γιούρι Πιλιπσόν, ανώτατο στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, έριχνε στην Ελλάδα την ευθύνη για τη «αδιέξοδη», κατά τον ίδιο, πολιτική «καταστροφής πολυετών διμερών σχέσεων». Ο Πιλιπσόν είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στο γεγονός πως η Ελλάδα στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία,

Η Ελλάδα τι απαντά για τις απελάσεις;

Ότι δεν υφίσταται καμία βάση για την απέλαση μελών του προσωπικού της ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία.

Στον πάγο λοιπόν...

...που δεν θα λιώσει όσο συνεχίζεται η αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να υπόσχεται πως η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα και οι προξενικές αρχές στη Ρωσία «θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους» αλλά όλο το ζουμί είναι οι τέσσερις τελευταίες λέξεις της ανακοίνωσης;

Δηλαδή; 

«...υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.»

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

Διεθνή / Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

«Αν και η πρόεδρος δεν βρίσκεται με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, καθώς αναρρώνει από την πνευμονία, οι εργασίες συνεχίζονται και έχει καθημερινή επαφή με όλους εμάς», δήλωσε η εκπρόσωπός της
LIFO NEWSROOM