Αποφυλακίζεται η Εύα Καϊλή ύστερα από περισσότερους από τέσσερις μήνες κράτησης για το σκάνδαλο Qatargate.
Σημειώνεται πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ήταν το μόνο άτομο που παρέμενε υπό κράτηση, μετά την αποφυλάκιση των Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι και Μαρκ Ταραμπέλα - η απόφαση για τον τελευταίο ανακοινώθηκε μόλις χθες.
Αύριο, οι δικηγόροι της επρόκειτο να καταθέσουν αίτημα για αποφυλάκιση χωρίς κανέναν όρο, ωστόσο οι βελγικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την απόφασή τους.
Όπως γίνεται γνωστό, θα χρειαστούν διαδικασίες τριών ημερών ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι της από τις φυλακές του Χάρεν.
«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κα Εύα Καϊλή μπορεί να πάει στο σπίτι της επειδή τέθηκε υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον ανακριτή» δήλωσε στο Politico ο δικηγόρος της Σβεν Μαρί.
«Προς το παρόν, δεν θέλω να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο, εκτός από το ότι αυτή η απόφαση μου φαίνεται μόνο λογική» κατέληξε.
H Εύα Καϊλή ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που είχαν συλληφθεί, όσον αφορά στο σκάνδαλο δωροδοκιών από το Κατάρ, μετά από έρευνα μηνών από τις Αρχές του Βελγίου. Η ίδια επιμένει στην αθωότητά της, μέχρι και σήμερα.
Η απελευθέρωσή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των τοπικών Αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων, ενώ εργάζονταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι εξελίξεις, ωστόσο, δεν σηματοδοτούν ότι θα πάμε σε μία άμεση δίκη, σχολίασε στο ίδιο μέσο ο Κριστιάν ντε Βαλκενέρ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.
«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί» εξήγησε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο ίδιος, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται «επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή».
Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, η κράτηση της Καϊλή έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης σχετικά με τις συνθήκες εγκλεισμού στο βελγικό σύστημα.
Οι δικηγόροι διαμαρτύρονταν συνεχώς για την κράτησή της, παρομοιάζοντας μάλιστα την κατάστασή της με «βασανιστήρια», ως έναν βαθμό. Επανέφεραν συνεχώς ότι είναι μητέρα ενός παιδιού 2 ετών και πρέπει να είναι μαζί του. Τα μέλη του ιταλικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγραψαν επίσης επιστολή τον Φεβρουάριο καταγγέλλοντας τη μεταχείρισή της.
Οι βελγικές Αρχές έχουν, ως επί το πλείστον, αποφύγει να απαντήσουν δημοσίως στους ισχυρισμούς σχετικά με τις συνθήκες κράτησης.