Δεκάδες Παλαιστίνιοι φοιτητές και παιδιά πραγματοποίησαν διαδήλωση στη νότια Γάζα για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την υποστήριξη των φοιτητών των αμερικανικών πανεπιστημίων.
Την ώρα που οι φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων παρά τις προσωρινές αποβολές που αντιμετωπίζουν επιμένουν στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, βίντεο από τον προσφυγικό καταυλισμό Σαμπούρα στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας δείχνει παιδιά να κρατούν πανό με μηνύματα.
«Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, συνεχίστε να στέκεστε δίπλα μας» και «Η παραβίαση του δικαιώματός μας στην εκπαίδευση και τη ζωή είναι έγκλημα πολέμου», έγραφαν τα πανό που αναρτήθηκαν την Κυριακή.
Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν γύρω από αυτοσχέδιες σκηνές κοντά σε ένα σχολείο που τώρα λειτουργεί ως καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια Γάζα. Πλάνα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ανθρώπους να ζωγραφίζουν με σπρέι μηνύματα ευγνωμοσύνης στο ύφασμα των σκηνών. «Ευχαριστούμε, τους αλληλέγγυους με τη Γάζα φοιτητές. Το μήνυμά σας έφτασε σε εμάς», λέει ένα από τα μηνύματα γραμμένο στα αγγλικά.
Ο Τακφίρ Αμπού Γιουσούφ, ένας εκτοπισμένος μαθητής από το Μπέιτ Χανούν της βόρειας Γάζας, είπε στο CNN ότι θεώρησε ότι ήταν απαραίτητο να ευχαριστήσει τους φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες που «μας υποστήριξαν με την ανθρωπιά τους».
«Αυτά είναι ευχαριστήρια μηνύματα στις σκηνές μας, εκείνες οι σκηνές που δεν μας προστατεύουν από τη ζέστη ή το κρύο. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ευχαριστήσουμε. Δεν μπορούμε να γράψουμε αυτά τα ευχαριστήρια μηνύματα στους τοίχους των σπιτιών μας γιατί δεν έχουμε σπίτια. Έχουν καταστραφεί πάνω από τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες μας», είπε.
Η δεκαοκτάχρονη Ράνα Αλ-Τάχερ έδειξε το σχολείο στον καταυλισμό, λέγοντας στο CNN ότι αυτό που θα έπρεπε να ήταν χώρος μάθησης και εκπαίδευσης έχει γίνει χώρος καταφυγίου.
«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χάσει την εκπαίδευσή μας. Έχουμε χάσει τη μοναδική μας ελπίδα στη Γάζα και τη θέλουμε πίσω. Είμαστε εδώ για να τη ζητήσουμε πίσω. Είναι δικαίωμά μας να την πάρουμε πίσω... γι' αυτό είμαστε εδώ», είπε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν σημειωθεί «άμεσα πλήγματα» σε περισσότερα από 200 σχολεία στη Γάζα από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι «δεν γίνεται καθόλου εκπαίδευση στη Γάζα εδώ και σχεδόν έξι μήνες».
Σε πρόσφατη έκθεση, ειδικοί του ΟΗΕ κατήγγειλαν τη «συστημική εξάλειψη» του εκπαιδευτικού συστήματος της Γάζας.
Με πληροφορίες από CNN