Ευρωεκλογές και Brexit: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες της Βρετανία

Ευρωεκλογές και Brexit: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες της Βρετανία Facebook Twitter
0

Η πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο έσωσε οδηγίες για το πώς θα ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές οι Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ένεκα του Brexit.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η πρεσβεία, στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα για τις Ευρωεκλογές, καθώς η χώρα θα έχει ήδη αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Όσοι Έλληνες πολίτες, κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου, επιθυμούν να ψηφίσουν, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε γειτονικά κράτη-μέλη ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση–δήλωση στο Προξενικό Γραφείο Λονδίνου ή στα Άμισθα Προξενεία Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Γιβραλτάρ, Leeds και Birmingham, έως και τις 21 Μαρτίου 2019, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους της ελληνικής διπλωματικής ή προξενικής Αρχής της πόλης στη χώρα της ΕΕ που θα επιλέξουν κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση της αίτησής τους.

Η αίτηση-δήλωση θα συμπληρώνεται μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και θα εκτυπώνεται σε τρία (3) αντίγραφα. Στη συνέχεια, ο εκλογέας θα καταθέτει τα τρία (3) αντίγραφα στο Προξενικό Γραφείο Λονδίνου ή στα Άμισθα Προξενεία Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Γιβραλτάρ, Leeds και Birmingham, μαζί με φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή της σελίδας του διαβατηρίου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του. Όσον αφορά το Προξενικό Γραφείο Λονδίνου, οι αιτήσεις θα κατατίθενται από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 09:30-14:30.

Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνεται και από νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο (με θεωρημένο το γνήσιο υπογραφής από ελληνική δημόσια Αρχή) ή και ταχυδρομικώς, σε περίπτωση που συντρέχει σοβαρός λόγος (μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, θέμα υγείας, ηλικίας κλπ).

Τέλος, Έλληνες πολίτες οι οποίοι διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα έχουν ήδη υποβάλει αίτηση-δήλωση στο Προξενικό Γραφείο Λονδίνου ή στα Άμισθα Προξενεία Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Γιβραλτάρ, Leeds και Birmingham και που, ενδεχομένως, θα βρίσκονται στην Ελλάδα την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών (26.5.2019) για οποιονδήποτε λόγο, δεν στερούνται το δικαίωμα να ψηφίσουν στην Ελλάδα, στον Δήμο της βασικής τους εγγραφής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ψηφίσει αλλού την προηγουμένη (δηλαδή 25.5.2019, ημέρα ψηφοφορίας στο εξωτερικό). Τυχόν τέτοια ενέργεια συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα επισύροντας ποινικές και άλλες κυρώσεις.

Ευρωεκλογές και Brexit: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες της Βρετανία Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM