Ευρωπαϊκή Ένωση: Λιγότερες διακρίσεις αλλά περισσότερες επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ευρωπαϊκή Ένωση: Λιγότερες διακρίσεις αλλά περισσότερες επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Νέα έρευνα που διεξήχθη από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αντιμετωπίζουν τα τελευταία τρία χρόνια λιγότερες διακρίσεις αλλά περισσότερες επιθέσεις. 

Η νέα έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Fundamental Rights Agency) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη κάνει λόγο για περισσότερες σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις που δέχονται άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα περισσοτέρων από 100.000 ανθρώπων, που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, διενεργήθηκε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023 και διαπίστωσε μόνο μικρές, συνολικά, αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση αυτού του τύπου που έγινε τρία χρόνια πριν, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργανισμού. 

«Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ευρώπη είναι σήμερα ανοιχτά για την ταυτότητά τους. Ταυτόχρονα όμως, αντιμετωπίζουν περισσότερη βία, παρενόχληση και εκφοβισμό σε σχέση με πριν» αναφέρει ανακοίνωση του FRA που εδρεύει στη Βιέννη. 

Δεδομένα, τα οποία προσαρμόστηκαν ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των ευρημάτων των δύο δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι η αναλογία των ερωτηθέντων από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απάντησαν ότι βίωσαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση επειδή ήταν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αυξήθηκε σε 14% κατά την πενταετία που προηγήθηκε της δημοσκόπησης, από 11% που ήταν στην προηγούμενη.  

«Το να είσαι ανοιχτά μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να είναι ένας αγώνας. Παρότι διαπιστώνουμε ενδείξεις προόδου, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η βία παραμένουν συνεχείς απειλές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του FRA Σίρπα Ρότιο. 

Πού είναι πιο ευάλωτα τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας 

Το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα, σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη Βουλγαρία (18%) και τη Λετονία (17%). Τις περισσότερες επιθέσεις δέχτηκαν διεμφυλικά και ίντερσεξ άτομα. 

Περίπου 36% των ερωτηθέντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησαν ότι ένιωσαν διακρίσεις εις βάρος τους τουλάχιστον σε έναν τομέα της ζωής τους κατά τον χρόνο που προηγήθηκε της τελευταίας δημοσκόπησης επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ+, με το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη δημοσκόπηση να ανέρχεται σε 42%. 

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, αμφότερες με 48%. Τα άτομα που απάντησαν ότι υπέστησαν τις περισσότερες διακρίσεις ήταν ιντερσέξ (61%) και τρανς (54%), οι μοναδικές δύο κατηγορίες με ποσοστά άνω του 50%. 

Οι τομείς ζωής αφορούσαν το εργασιακό περιβάλλον, την εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα, την επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την αντιμετώπιση σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κλαμπ. 

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν και οι χώρες με καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Συνέντευξη / «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σχολιάζει στη LiFO την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις ιερωμένων για την ισότητα στον γάμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM