Ένα τετράχρονο αγοράκι από το Χιούστον του Τέξας πνίγηκε σχεδόν μία εβδομάδα αφότου αυτό και η οικογένεια του είχαν πάει για μπάνιο. Το παραπάνω περιστατικό έφερε ξανά στη δημοσιότητα το φαινόμενο του λεγόμενου «ξηρού ή δευτερεύοντα πνιγμού» (σ.σ. secondary ή dry drowning).
Όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, ο Φρανσίσκο Ντελγκάντο Τζούνιορ και η οικογένειά του είχαν πάει για μπάνιο στο φράγμα του Τέξας Σίτι μαζί με τον 4χρονο γιο του Φράνκι στο τριήμερο της Memorial Day (27-29 Μαΐου).
Λίγο μετά το μπάνιο, ο μικρός Φράνκι παραπονέθηκε απλώς πως τον πονούσε το στομάχι του, όμως καθότι ο πόνος δεν επέμενε οι γονείς του δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία.
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά, (σ.σ. και πιο συγκεκριμένα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, στις 3 Ιουνίου) ο Φράνκι, σύμφωνα με τον πατέρα του, παραπονέθηκε ότι πονούσε ο ώμος του, πριν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα μερικές ώρες αργότερα.
«Από το πουθενά, ξύπνησε ξαφνικά κάνοντας "αχχχ". Άφησε την τελευταία του πνοή και εγώ δεν ήξερα τι άλλο να κάνω», ανέφερε στο δίκτυο ABC ο πατέρας του άτυχου αγοριού.
Η μητέρα του Φράνκι, Τάρα, τόνισε ότι οι διασώστες και οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν τον γιο της: «Μπήκα μέσα. Τον είδα να στέκεται ξαπλωμένος εκεί. Ασχολιόντουσαν (σ.σ.οι γιατροί) ακόμη μαζί του. Τους φώναξα, "αφήστε με να αγγίξω το μωρό μου. Ίσως χρειάζεται το άγγιγμα της μαμάς του"».
Σύμφωνα με την Τάρα, μία από τους διασώστες της εξήγησε τι είχε συμβεί με τον γιο της: «Μας είπε πως λέγεται "ξηρός πνιγμός". Οι πνεύμονες του ήταν γεμάτοι υγρό. Δεν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσαν να κάνουν».
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η νεκροψία του παιδιού διεξάγεται αυτές τις ημέρες προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου, ενώ η κηδεία του Φράνκι έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο 10 Ιουνίου στο νεκροταφείο Κόμπιαν.
Η δρ. Kay Leaming-Van Zandt είναι γιατρός στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Παίδων στο Τέξας. Αν και δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση Ντελγκάντο, μίλησε στο ABC13 για τους κίνδυνους του πνιγμού.
«Μερικά παιδιά θα παρουσιάσουν συμπτώματα αμέσως μετά τον πνιγμό. Σε άλλα τα συμπτώματα θα εμφανιστούν αργότερα. Μπορεί να δείχνουν μια χαρά, αλλά θα εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα μερικές ώρες μετά το συμβάν». Η γιατρός συνεχίζει λέγοντας ότι παίρνει μόνο ένα δευτερόλεπτο και ο πνιγμός είναι αθόρυβος. «Δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που βλέπετε στις ταινίες όπου επικρατεί μια αναταραχή», εξήγησε η Leaming-Van Zandt.
Τι ακριβώς είναι ο ξηρός ή δευτερεύων πνιγμός
Γενικά ο ξηρός ή δευτερεύων πνιγμός είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να ακολουθήσει έως τρία 24ωρα μετά από ένα (φαινομενικά ανώδυνο) επεισόδιο πνιγμού. Πρόκειται για σπάνιο περιστατικό, αλλά μπορεί να συμβεί.
Ο όρος ξηρός ή δευτερεύων πνιγμός χρησιμοποιείται συχνά με τον ίδιο τρόπο, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις.
Στον ξηρό πνιγμό το παιδί μπορεί να καταπιεί μια μικρή ποσότητα νερού μέσα από τη μύτη ή το στόμα και αυτό προκαλεί σπασμό στον αεραγωγό, κάνοντάς τον να κλείσει.
Ο «δευτερεύων πνιγμός», σύμφωνα με την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής, είναι ένα από τα είδη πνιγμού κατά τον οποίον «σοβαρές αιμοδυναμικές και βιοχημικές διαταραχές λαμβάνουν χώρα, ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο έως και 72 ώρες μετά το περιστατικό». Μπορεί να συμβεί είτε σε πισίνα είτε στην θάλασσα ή ακόμα και μέσα στην μπανιέρα, όταν μικρή ποσότητα εισπνεόμενου νερού δρα ως ερεθιστικός παράγοντας, προκαλώντας φλεγμονή και διαρροή υγρού στους πνεύμονες.
Το βασικό σύμπτωμα του δευτερεύοντος πνιγμού είναι ο βήχας που επιμένει. Στην περίπτωση που το παιδί έχει βήχα ακόμα και αφού έχουν περάσει ώρες από το περιστατικό, και ειδικά αν δείχνει σημάδια έντονης κόπωσης και δυσχέρεια στην αναπνοή, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.
Με πληροφορίες από το wsbtv.com, people.com και abc13.com