Ο Γιόχαν Βάντεπουλ είναι ο υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) για τη θέση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Πρόκειται για πρώην μέλος του γερμανικού στρατού και είναι ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία υπ' αριθμόν Νο1 εχθρό για την Ευρώπη. «Η πιο σοβαρή απειλή είναι πλέον η Ρωσία», δήλωσε πρόσφατα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Frankfurter Αllgemeine Zeitung είχε αναφέρει ότι ο Πούτιν είναι «ταραξίας, επιθετικός και πεινασμένος».
Και αυτό δεν είναι αυτονόητο σε μία Γερμανία που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες, και μέχρι την αφυπνιστική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία πολιτική κατευνασμού και συνεργασίας με τη Μόσχα του Πούτιν, με στόχο, μεταξύ άλλων, την εξασφάλιση φθηνού φυσικού αερίου. Ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, εκτός των ραντάρ των πολιτικών παρατηρητών, ο 62χρονος που στα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζεται πραγματιστής, υπερασπίζεται ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Είχε λάβει θέση υπέρ της άδειας προς το Κίεβο να πλήττει το ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν σταλεί από τους δυτικούς συμμάχους, την ώρα που οι δυτικές πρωτεύουσες το απέκλειαν επισήμως από τον φόβο τυχόν πολεμικής κλιμάκωσης με την ρωσική πυρηνική δύναμη. Υποστηρίζει επίσης, την αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων Taurus με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλείσει ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, αλλά που η Μόσχα θεωρεί απευθείας συμμετοχή στον πόλεμο την Ουκρανία.
Γιόχαν Βάντεπουλ: Υποστηρικτής της αναβίωσης του γαλλογερμανικού άξονα
Ο Γιόχαν Βάντεπουλ διατηρεί μία αδυναμία για τις ένοπλες δυνάμεις: υπηρέτησε στον γερμανικό στρατό από το 1983 μέχρι το 1986 μόλις τελείωσε το λύκειο. Σήμερα, είναι υποστηρικτής της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, την οποία πάντως απορρίπτουν οι σοσιαλδημοκράτες του SPD, κυβερνητικοί εταίροι της CDU. Μετά την στρατιωτική του θητεία, ακολούθησε σπουδές Δικαίου και έγινε δικηγόρος. Κατά την κοινοβουλευτική του καριέρα εξειδικεύθηκε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και έγινε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU στην γερμανική βουλή.
Όπως και ο Μερτς, είναι υποστηρικτής της αναβίωσης του γαλλογερμανικού άξονα ως κινητήριας δύναμης της ευρωπαϊκής μηχανής, που παραμελήθηκε επί της καγκελαρίας του Ολαφ Σολτς, σε μία κρίσιμη πολιτικά στιγμή που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ γυρνούν την πλάτη τους στην γηραιά ήπειρο και αφήνουν να πλανάται η αμφιβολία για την πολιτική τους βούληση ως προς την διατήρηση της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας για την προστασία της Ευρώπης.
Ηδη από το 2020, ο Γιόχαν Βάντεπουλ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με το Παρίσι στον πυρηνικό τομέα θεωρώντας ότι η Γαλλία θα πρέπει να θέσει το πυρηνικό της αποτρεπτικό οπλοστάσιο υπό την αιγίδα της Ατλαντικής Συμμαχίας ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ