Ξεκίνησε σήμερα στην Ιαπωνία η δεύτερη φάση της ρίψης στη θάλασσα επεξεργασμένων υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.
Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού TEPCO, η ρίψη των υδάτων άρχισε στις 10:18 (04:18 ώρα Ελλάδας), με τη συγκεκριμένη κίνηση να έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας καθώς το νερό περιέχει τρίτιο από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.
Σημειώνεται πως η πρώτη φάση είχε ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου, με ποσότητες νερού που προέρχονται από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα να ρίχνονται στον Ειρηνικό ωκεανό, μετά την τήξη που προκάλεσε στους τρεις αντιδραστήρες ο μεγάλος σεισμός του 2011 και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε.
Τα νερά που χρησιμοποιούνταν για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες, παρέμεναν για χρόνια αποθηκευμένα σε πελώριες δεξαμενές στο πυρηνικό εργοστάσιο, και πέρασαν από ειδική επεξεργασία για να αφαιρεθούν ραδιενεργές ουσίες, με την εξαίρεση του τριτίου, που πάντως δεν είναι επικίνδυνο παρά σε πολύ υψηλές και συγκεντρωμένες δόσεις, όπως αναφέρουν ειδικοί.
Έτσι, η TEPCO διαλύει πρώτα το τριτιούχο νερό σε θαλασσινό νερό πριν ρίξει τα χρησιμοποιημένα ύδατα στον Ειρηνικό ωκεανό, ώστε το επίπεδο ραδιενέργειας να μην ξεπερνά το όριο των 1.500 μπεκερέλ ανά λίτρο.
Το συγκεκριμένο όριο είναι 40 φορές χαμηλότερο από το ισχύον στην Ιαπωνία, και είναι επίσης επτά φορές χαμηλότερο από αυτό που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το πόσιμο νερό, όπως επισημαίνουν οι Ιάπωνες επιστήμονες.
Αντιδράσεις από Κίνα και Ρωσία για τα νερά από τη Φουκουσίμα
Αν και η συγκεκριμένη κίνηση της Ιαπωνίας πήρε το «πράσινο φως» από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ξέσπασε διπλωματική κρίση μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο, καθώς η Κίνα ανέστειλε όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από τη γειτονική της χώρα.
Παράλληλα και η Ρωσία εξετάζει να προχωρήσει στο ίδιο μέτρο, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η Ιαπωνία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως σημείωσε από την πλευρά του στέλεχος της TEPCO την περασμένη εβδομάδα, «όπως συνέβη και κατά την πρώτη ρίψη, συνεχίζουμε να επιτηρούμε το επίπεδο του τριτίου. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το κοινό με σαφή και κατανοητό τρόπο, στη βάση επιστημονικών τεκμηρίων».
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης -που κράτησε 17 ημέρες- έπεσαν στον ωκεανό περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού με τρίτιο.
Η TEPCO έχει προγραμματίσει άλλες τρεις τέτοιες ρίψεις μέχρι τον Μάρτιο του 2024, ενώ συνολικά πάνω από 1,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που περιέχει τρίτιο αναμένεται να πέσουν στη θάλασσα, με το Τόκιο να επισημαίνει πως όλη η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, μέχρι τις αρχές του 2050, για να αποφευχθούν προβλήματα στο περιβάλλον.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP