Φουκουσίμα: Ψαράδες κατά της κυβέρνησης, για την απόρριψη νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο

Φουκουσίμα: Ψαράδες κατά της κυβέρνησης για το νερό από τον πυρηνικό σταθμό που πέφτει στον ωκεανό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Προσφυγή καταθέτουν περίπου 100 ψαράδες και κάτοικοι της Φουκουσίμα σε βάρος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας προκειμένου να σταματήσει η απόρριψη νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο.

«Η απόρριψη του νερού στον ωκεανό δεν μπορεί να γίνει ανεκτή επειδή επιδεινώνει τα βάσανα των θυμάτων του πυρηνικού ατυχήματος» της Φουκουσίμα το 2011, έπειτα από ένα γιγάντιο τσουνάμι, ανέφερε χαρακτηριστικά η Σουζίε Τανζί, μέλος της συλλογικότητας που προχωρεί στην προσφυγή.

Η προσφυγή των κατοίκων της Φουκουσίμα θα κατατεθεί την Παρασκευή στο πρωτοδικείο της περιοχής, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σουζίε Τάνζι. 

«Η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεσή της να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των ψαράδων πριν αποφασίσει για την απόρριψη», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είναι μια κακή πολιτική, επειδή αψηφά την αντίθεση όχι μόνο του συνεταιρισμού των ψαράδων της Φουκουσίμα, αλλά και συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα».

Η κίνηση της ιαπωνικής κυβέρνησης να απορρίψει στη θάλασσα νερό από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ψαράδων της χώρας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι θα υποστούν τις συνέπειες.

Μάλιστα, οι φόβοι των ψαράδων της Φουκουσίμα έχουν αρχίσει να επαληθεύονται καθώς, αφότου άρχισε η απόρριψη των υδάτων στα τέλη Αυγούστου, η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ διέκοψαν όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλάσσιων προϊόντων, την ώρα που αυτές οι δύο χώρες αντιπροσώπευαν μαζί το 42% των εξαγωγών του ιαπωνικού τομέα κατά το 2022.

Τι περιέχει το νερό από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Σημειώνεται πως απορρίπτονται στον Ειρηνικό ωκεανό όμβρια και υπόγεια ύδατα, όπως και νερό που ήταν απαραίτητο για την ψύξη των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές το 2011.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, το νερό της Φουκουσίμα έχει καθαριστεί από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, με εξαίρεση πάντως το τρίτιο, που δεν είναι βλαβερό παρά σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Το συγκεκριμένο νερό που περιέχει τρίτιο, αραιώνεται στη συνέχεια με θαλασσινό νερό πριν απορριφθεί στον Ειρηνικό ωκεανό, ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειάς του να μην υπερβαίνει το όριο των 1.500 μπεκερέλ/λίτρο. 

Αν και οι Ιάπωνες ειδικοί ισχυρίζονται πως το συγκεκριμένο επίπεδο ραδιενέργειας είναι 40 φορές κατώτερο από τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, οι αντιδράσεις από τους κατοίκους αλλά και τις γειτονικές χώρες αυξάνονται.

Μάλιστα, η κίνηση της Κϊνας να θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων έκανε το Τόκιο να αντιδράσει, ζητώντας από το Πεκίνο να αναθεωρήσει, με το επιχείρημα πως η απόρριψη του νερού στη θάλασσα έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διαδικασία να μην θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Συνολικά η Ιαπωνία υπολογίζει να απορρίψει στη θάλασσα πάνω από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού με τρίτιο από τη Φουκουσίμα και θα το πράξει σταδιακά, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2050, σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δασμοί Τραμπ φαίνεται πως βασίζονται σε υπολογισμούς τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Οι δασμοί Τραμπ φαίνεται πως βασίζονται σε υπολογισμούς τεχνητής νοημοσύνης

Ο διάλογος για την απαγόρευση των παραστάσεων με άγρια ζώα επανέρχεται με ένταση, ενώ φιλοζωικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο επισημαίνουν πως παρόμοια περιστατικά μπορούν να αποφευχθούν μόνο με την πλήρη κατάργηση των συγκεκριμένων πρακτικών.
LIFO NEWSROOM
Eλάιζα Γουντ: «Οι απολαβές από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών δεν ήταν αρκετές για να ξεκουραστώ για το υπόλοιπο της ζωής μου»

Διεθνή / Eλάιζα Γουντ: «Οι απολαβές από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών δεν ήταν αρκετές για να ξεκουραστώ για το υπόλοιπο της ζωής μου»

Τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπρωταγωνιστές του, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να επαναδιαπραγματευθούν τους μισθούς τους, με βάση του πώς πήγαιναν οι εισπράξεις
LIFO NEWSROOM
Ποια χώρα ξεπέρασε τη Γαλλία και αναδείχθηκε πιο ρομαντικός προορισμός της Ευρώπης - Ένα ελληνικό νησί στη λίστα

Διεθνή / Ποια χώρα ξεπέρασε τη Γαλλία και αναδείχθηκε πιο ρομαντικός προορισμός της Ευρώπης - Ένα ελληνικό νησί στη λίστα

«Για χρόνια, η Γαλλία θεωρούνταν το αποκορύφωμα του ρομαντισμού, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν μια αλλαγή στην κατάταξη», έγραψε ο θεσμός υπεύθυνος για τη μελέτη
LIFO NEWSROOM
Σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ απαγορεύουν από το προσωπικό τους στην Κίνα να έχει «ρομαντικές ή σεξουαλικές» σχέσεις με ντόπιους

Διεθνή / Σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ απαγορεύουν από το προσωπικό τους στην Κίνα να έχει «ρομαντικές ή σεξουαλικές» σχέσεις με ντόπιους

Οι αξιωματούχοι με προϋπάρχουσες σχέσεις με Κινέζους πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εξαίρεση - Αν απορριφθεί, πρέπει να τερματίσουν τη σχέση ή να εγκαταλείψουν τη θέση τους
LIFO NEWSROOM