Γαλλία: Δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Πρότασης μομφής κατά του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από τις κοινωνικές αντιδράσεις που καλείται να διαχειριστεί το νομοσχέδιο του συνταξιοδοτικού, έχει μπροστά της και τις προτάσεις μομφής που κατέθεσαν η ακροδεξιά και ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών.

Όπως ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης που κατατέθηκαν σήμερα από μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών και από την ακροδεξιά θα τεθούν προς συζήτηση την Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα (17.00 ώρα Ελλάδας).

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του προεδρείου, στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και άλλα προβεβλημένα στελέχη της Εθνοσυνέλευσης. το οποίο θα επικυρώσει την ημερήσια διάταξη, ώστε να επαναληφθούν οι εργασίες του Σώματος στις 16.00.

Συνταξιοδοτικό: Ποιοι κατέθεσαν πρόταση μομφής

Οι βουλευτές μιας μικρής ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας ανακοίνωσαν σήμερα την κατάθεση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση μιας «διακομματικής» πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης αντιδρώντας στην εκκίνηση από την εκτελεστική εξουσία διαδικασίας υιοθέτησης, χωρίς ψηφοφορία, της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Η ψήφος υπέρ αυτής της πρότασης μομφής θα επιτρέψει να βγούμε από μια βαθιά πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομάδας Liot, Μπερτράν Πανσέρ, εκφράζοντας λύπη που «οι συνάδελφοι του LR (δεξιά) δεν υπογράφουν» την πρόταση.

Περίπου 15 βουλευτές του Liot είναι οι πρώτοι από τους 91 υπογράφοντες το κείμενο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται επίσης βουλευτές τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποτελούν τον αριστερό συνασπισμό Nupes.

«Η ψήφος υπέρ της πρότασης μομφής σημαίνει ψήφος κατά της συνταξιοδότησης στα 64 έτη και πτώση της κυβέρνησης. Όποιος σπέρνει χάος, θερίζει μομφή!», αντέδρασε η επικεφαλής των βουλευτών της Ανυπόταχτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική αριστερά), Ματίλντ Πανό.

Πρόταση μομφής κατέθεσε και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός

Λίγα λεπτά αργότερα, οι βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού κατέθεσαν με τη σειρά τους τη δική τους πρόταση μομφής.

«Θα ψηφίσουμε όλες τις προτάσεις μομφής που θα κατατεθούν» είπε η ακροδεξιά βουλευτής Λορ Λαβαλέτ.

Σε αντίθεση με την πρόταση μομφής του Εθνικού Συναγερμού, εκείνη του Liot αναμένεται ότι θα ψηφιστεί από βουλευτές πολλών παρατάξεων.

Για να πέσει η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να συγκεντρώσει 287 ψήφους.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να την ψηφίσουν και καμιά 30αριά από τους 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ