Το γαλλικό κοινοβούλιο και η Γερουσία ψήφισαν και κατοχύρωσαν τις αμβλώσεις ως συνταγματικό δικαίωμα σε μια ιστορική συνεδρίαση στο παλάτι των Βερσαλλιών, καθιστώντας τη Γαλλία την πρώτη στον κόσμο που πράττει αναλόγως.
Από τους 925 βουλευτές και γερουσιαστές που είχαν δικαίωμα ψήφου, 780 υποστήριξαν την τροπολογία, η οποία δίνει στις γυναίκες την «εγγυημένη ελευθερία» να επιλέξουν την άμβλωση έως και τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 34 του Συντάγματος της Γαλλίας εισάγεται η πρόταση ότι «ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η γυναίκα έχει την εγγυημένη ελευθερία να προσφύγει στην διακοπή της κύησης».
This is the moment France became the first country to enshrine abortion rights in its constitution and inspired a standing ovation in Parliament. pic.twitter.com/kvpAESrVO4
— DW News (@dwnews) March 5, 2024
Ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε με το μήνυμα «Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή» μετά την ψηφοφορία.
«Γαλλική υπερηφάνεια, παγκόσμιο μήνυμα. Ας γιορτάσουμε μαζί την ένταξη μιας νέας ελευθερίας που εγγυάται στο Σύνταγμα η πρώτη τελετή επικύρωσης στην ιστορία μας ανοιχτή στο κοινό. Ραντεβού στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.,
Fierté française, message universel.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 4, 2024
Célébrons ensemble l’entrée d’une nouvelle liberté garantie dans la Constitution par la première cérémonie de scellement de notre histoire ouverte au public.
Rendez-vous ce 8 mars, journée internationale des droits des femmes. pic.twitter.com/dcwniEPei4
«Μας στοιχειώνει ο πόνος και η μνήμη τόσων πολλών γυναικών που δεν ήταν ελεύθερες. Οφείλουμε ένα ηθικό χρέος σε όλες τις γυναίκες που υπέφεραν με τη σάρκα τους. Σήμερα, το παρόν πρέπει να απαντήσει στην ιστορία. Η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος στο σύνταγμά μας σημαίνει ότι κλείνουμε την πόρτα στην τραγωδία του παρελθόντος και στα ίχνη της δυστυχίας και του πόνου. Θα αποτρέψει περαιτέρω τους αντιδραστικούς από το να επιτίθενται στις γυναίκες. Ας μην ξεχνάμε ότι το τρένο της καταπίεσης μπορεί να ξανασυμβεί. Ας δράσουμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί, ότι δεν θα έρθει ποτέ αυτή η μέρα» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Αττάλ.
«Λέω σε όλες τις γυναίκες εντός και εκτός των συνόρων μας, ότι σήμερα ξεκινά η εποχή ενός κόσμου της ελπίδας» τόνισε.
Το πολιτικό έναυσμα για τη συνταγματική αναθεώρηση δόθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2022 να ανατρέψει την απόφαση Roe κατά Wade, η οποία είχε αναγνωρίσει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και την είχε νομιμοποιήσει σε εθνικό επίπεδο.
Οι δεξιοί γερουσιαστές του κόμματος Républicains καταψήφισαν μια πρώτη προσπάθεια αλλαγής του συντάγματος τον Οκτώβριο του 2022. Αργότερα την ίδια χρονιά, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε την επέκταση του νομικού ορίου της Γαλλίας για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης από τις 12 στις 14 εβδομάδες.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι κάτι πρωτοφανές στη Γαλλία - το ισχύον Σύνταγμα έχει τροποποιηθεί πάνω από 20 φορές από τότε που εγκρίθηκε το 1958. Το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατοχυρωθεί στη γαλλική νομοθεσία νόμο από το 1975 και έκτοτε ο νόμος έχει επικαιροποιηθεί εννέα φορές.
Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Επισκόπων -που εκπροσωπεί την Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία- αντιτάχθηκε στην τροπολογία.
Με πληροφορίες από Guardian